Vučić odbacio stav ambasadora SAD na Kosovu o formiranju ZSO i potvrdio da će se sastati sa Makronom 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras odbacio stav ambasadora SAD u Prištini Džefri Hovenijera (Jeffrey Hovenier) o formiranju, u skladu sa Ustavom Kosova, Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

On je u Parizu, za RTS, zapitao i zašto je onda zvanični Beograd o tome (ZSO) pregovarao i pregovara u Briselu.

„Ako je nešto u skladu sa ustavom takozvanog Kosova a što smo mi o tome pregovarali u Briselu i što pregovaramo“, naveo ; je Vučić.

Kazao je da „to znači da Srbi to (ZSO) mogu još danas da osnuju, ako je u skladu sa Ustavom Kosova“, te da, kako je rekao, „niko to ne može da im zabrani“.

Citirao je, povodom stava ambsadora SAD na Kosovu, staru srpsku poslovicu: „Što je babi milo, to joj se snilo“.

Hovenijer je juče izjavio da postoji hitnost zemalja EU za formiranjem ZSO, te da je nacrt Statuta ZSO pregledan od strane EU i SAD i da je pripremljen kako bi bio u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova.

On je rekao novinarima da SAD kontinuirano naglašavaju da ZSO mora biti u skladu sa sadašnjim Ustavom Kosova i da ne treba tražiti nikakve ustavne promene.

Predsednik je potvrdio i da će večeras sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom imati razgovor u četiri oka, podsetivši da je Makron imao „veoma korektan“ odnos prema Srbiji u Granadi, u trenutku kada se posle sukoba u Banjskoj „očekivala salva napada na Beograd“.

Vučić je, u uključenju za radio-televiziju Srbije iz Pariza, rekao da očekuje „dobar, sadržajan i važan razgovor“ za Srbiju, o kojem će javnost obavestiti „najverovatnije ujutro“.

U Granadi smo dugo razgovarali i njemu nije problem bio kada smo bili u teškom trenutku i pritisnuti sa svih strana, posle Banjske, kada se očekivala salva napada. Srbija to mora da poštuje i takav odnos francuskog predsednika, objasnio je Vučić.

Naši razgovori su uvek trezveni, naveo je Vučić, znam šta ne možemo da promenimo, gledamo kako da naprvimo neke stvari koje su dobre za očuvanje mira i stabilnosti, a da ne štete našim interesima, ali pogoduju i Francuskoj da nema novo žarište.

Vučić je rekao da niko neće sutra postati deo Evropske unije (EU), ni zemlje Zapadnog Balkana, niti Ukrajina i Moldavija.

Može da bude izborna kampanja 100 puta, ali neću da lažem narod, dodao je predsednik Srbije.

Ima tu, međutim, mnogo poteza između, objasnio je Vučić, navodeći da Srbija može biti deo jedistvenog ekonomskog tržišta, pa da kamioni koriste „zelenu liniju“ i ne gube po 20 sati na granicama.

Vučić je rekao kako je jasno da sve to zavisi od odnosa sa Prištinom, podsećajući da je govorio da neće biti sankcija za Beograd.

Znam snagu Srbije, poštovanje koje imamo i kako da se izborimo – da budemo na evropskom putu, čuvamo nacionalne interese, brinemo o drugim tradicionalnim prijateljima i ne okrećemo leđa u teškom trenutku, a da gledamo šta možemo da izvučemo za svoju zemlju, rekao je šef države.

Vučić je Srbiju opisao kao malu zemlju na vetrometini, koja nosi težak teret problema Kosova, ali može da opstane i uspešno se bori za svoje interese.

Upitan o izjavi američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera da Zajedinica srpskih opština mora biti u skladu sa Ustavom Kosova, Vučić je odgovorio: „što je babi milo, to joj se snilo“.

„Ako je nešto u skladu sa Ustavom Kosova, što smo o tome razgovarali u Briselu? Što smo potpisivali bili šta? Ponavljam, što je babi milo, to joj se snilo“, naglasio je Vučić.

Govoreći o susretu sa belgijskim premijerom na Pariskom mirovnom forumu, Vučić je rekao da su razgovarali o Kosovu, načinima da se nastavi dijalog, ali i Izveštaju Evropske komisije.

Očekivao je da ću da se žalim i da kukam. Nismo saglasni u delu oko Kosova i Metohije, postoje različite stvari kako ko procenjuje, a ostalo je fer. Rekli ste „napredak“ – da li je ograničen, puni, važno je da je napredak, rekao je Vučić i konstatovao da je bilo „mnogo laži o ocenama vezano za usvojene medijske zakone i prikazivanje Srbije kao nedemokratske zemlje“.

Nadam se u martu ili aprilu poseti belgijskog premijera našoj zemlji, rekao je Vučić.

On je istakao da je utisak sa Foruma da sukob u Gazi preuzima dominaciju, da SAD i KIna rastu mnogo brže nego Evropa, a da velika trka za novu podelu sveta tek predstoiji.

Mi smo daleko od svega toga, osudili smo teroristički upad Hamasa, jasno rekli da smo protiv ubijanja civila i dece. Nama su prijatelji i jedni i drugi i čuvaćemo ta prijateljstva, zaključio je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari