Kako Vučićeve susrete sa Zelenskim vide birači vlasti, a kako opozicije? 1Foto: Iks/Volodimir Zelenski (Arhiva)

Iako Srbija još uvek nije uvela sankcije Rusiji, a deo međunarodne zajednice predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, smatra bliskim ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Vučić se od početka rata u Ukrajini više puta sreo i razgovarao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Ti njihovi susreti Vučiću idu u prilog u očima njegovih birača, dok kod onih opoziciono naklonjenih i proevropskih više negativno utiču na pozitivan stav o Zelenskom nego što poboljšavaju pogled na vlast u Srbiji, smatraju sagovornici Danasa.

Aleksandar Vučić i Volodimir Zelenski su u sredu imali drugi bilateralni susret u Tirani na samitu Ukrajine i Jugoistočne Evrope. Zelenski je posle sastanka zahvalio Srbiji na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, na humanitarnoj i finansijkoj pomoći i na prihvatanju izbeglica iz njegove zemlje.

Predsednik Srbije je, kako kaže, uspeo da se na njegov zahtev iz Deklaracije o podršci Ukrajini izbace delovi o uvođenju sankcija Rusiji i malignom ruskom uticaju.

Kako Vučićeve susrete sa Zelenskim vide birači vlasti, a kako opozicije? 2
foto FoNet/Instagram

Za ton teksta Deklaracije Vučić se borio i u Atini u avgustu 2023. na samitu zemalja Zapadnog Balkana uz prisustvo predstavnika zemlja EU i predsednika Ukrajine i Moladavije, jer su bile problematične formulacije oko Rusije. Na tom samitu su Vučić i Zelenski prvi put direktno razgovarali od početka rata u Ukrajini. Tada je Vučić Zelenskom potvrdio da će Srbija nastaviti da podržava i poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

A prvi susret, čini se u prolazu, njih dvojice dogodio se na Samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu u julu prošle godine. Tada su kratko porazgovarali uz prisustvo premijera Luksemburga Gzavije Betela.

„Kratak i dobar razgovor sa predsednikom Volodimorom Zelenskim i premijerom Luksemburga Gzavijem Betelom“, napisao je uz fotografiju na njegovom Instagram profilu.

Tada se na namečkoj televizi pojavio i snimak tog susreta.

Dvojica predsednika su se videla i na otvaranju samita Evropske političke zajednice u Granadi u oktobru 2023.

O tome kako poslednji sastanak vide birači vlasti a kao opozicije, pitali smo Miljana Mladenovića, straživača “Novog trećeg puta”.

On za Danas kaže da mnoge spoljnopolitičke teme, pa i ova konkretna, sve manje imaju uticaja na promenu raspoloženja birača o akterima unutar zemlje, a sve više o spoljnopolitičkim akterima.

– Susret je označen kao dobar i važan, a glavni zaključci vezani su za priču o evropskom putu gde se Srbija i Ukrajina nalaze u sličnoj poziciji, kao i za podršku teritorijalnom integritetu koju zemlje pružaju jedna drugoj. Iako većina birača vlasti ima umereno do veoma negativno mišljenje o Zelenskom, pre će ovaj susret uticati pozitivno na njegov rejting zbog par lepih reči od predsednika na njegov i na račun njegove zemlje, nego što će negativno uticati na rejting vlasti zbog “susreta sa protivnikom Rusije” koja je uvek dobro ocenjena u javnom mnjenju – objašnjava on.

Kako dodaje, slično je i na drugoj strani, gde su proevropski opozicioni birači više neutralni i empatični prema Zelenskom, a ovaj susret svakako će pre pokvariti imidž Zelenskog zbog “susreta sa prijateljem Vladimira Putina”, nego što će poboljšati imidž vlasti zbog nekog vida podrške Ukrajini.

Kako Vučićeve susrete sa Zelenskim vide birači vlasti, a kako opozicije? 3
ilustracija Foto: Aleksandar Roknić Danas

– Kao i glasači vlasti, i glasači proevropske opozicije će radije promeniti mišljenje o Zelenskom na gore zbog „relatino prijateljskog susreta sa Putinovim saveznikom“ nego što će zbog takvog susreta dodeliti pozitivne poene srpskom predsedniku – ukazuje Mladenović.

A Predrag Lacmanović, izvršni direktor agencije Faktor plus, navodi da je ovo bio pozitivan i uspešan diplomatski potez i uspeh predsednika.

– On drži kurs neuvođenja sankcija Rusiji i zadovoljava, da tako kažem, apetite svojih birača, a s druge strane ta njegova strategija funkcioniše dobro jer je usepla da nađe zajednički jezik i sa potpuno suprotstavljenom stranom a to je Zelenski. Začuđujuće dobro izgled to što on zasad uspeva u tome. Kao i to da od Zelenskog dobije, na neki način, zahvalnost na podršci Srbije, a u isto vreme je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ne uvodi sankcije Rusiji. To se može nazvati samo uspehom – kaže Lacmanović.

On ne vidi da neko od opozicionih birača na to može da gleda s kritikom, niti da zamerke može da ima njegovo biračko telo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari