Aleksić i Ponoš gotovo izjednačeni, tvrde izvori Danasa 1Foto: FoNet/Marija Đoković; Milica Vučković

Dva istraživanja rejtinga potencijalnih predsedničkih kandidata sutra uveče će koalicionim partnerima predstaviti Stranka slobode i pravde, kao i Narodna stranka, saznaje Danas u ovoj koaliciji. Oba istraživanja rađena su identičnom metodologijom i sa istim kandidatima. Meren je rejting Marinike Tepić, Zdravka Ponoša, Miroslava Aleksića, Dejana Šoškića, Miodraga Zeca i Bože Prelevića. Obzirom da je SSP izašla sa stavom da neće odustati od Zdravka Ponoša, kao predsedničkog kandidata, u ovoj koaliciji su ubeđeni i da poslednja istraživanja ne mogu doneti bilo kakve promene u tom pogledu.

Istraživanje, koje je naručila Narodna stranka pokazalo je da su potencijalni predsednički kandidati Zdravko Ponoš i Miroslav Aleksić gotovo izjednačeni sa malim međusobnim razlikama,a da od njih bolje stoje nestranački kandidati.

“ Teško je odrediti ko od njih bolje stoji. Obojica su solidni kandidati, imaju potencijala i razlike među njima su male. Neko je bolji po jednom, neko po drugom kriterijumima, a važno je i da li ima više pozitivnih ili više negativnih poena. Treba imati u vidu da je Aleksić tek pre nekoliko dana prvi put spomenut kao mogući predsednički kandidat, a da se o Ponošu, kao kandidatu govori već dva meseca. Njegov rejting inače je porastao u odnosu na period od pre dva meseca. Obzirom da su Ponoš i Aleksić izjednačeni, politika će morati da prelomi, bez obzira koliko se zaklanjali iza struke ”, kaže izvor Danasa i dodaje da neko od njih ima više pozitivnih, ali u isto vreme i više negativnih poena.

Naš sagovornik koji je imao uvid u istraživanje koje je naručila Narodna stranka kaže da je zanimljivo da Marinika Tepić, potpredsednica SSP , koja je takođe bila predmet istraživanja, ima više pozitivnih, ali u isto vreme i više negativnih poena. Napominje, takođe, da bolji rejting od političkih kandidata imaju nestranačke ličnosti Dejan Šoškić, a posebno dobro se kotira profesor Miodrag Zec.

“ Nestranački kandidati na listi potencijalnih predsedničkih kandidata čiji rejting je meren, našli su se kao neka vrsta pokrića, ali se ispostavilo da građani dobro reaguju na njih, ističe sagovornik Danasa.

Profesor Zec kaže za Danas da nije ni znao da je bio predmet istraživanja. “ Saznajte kako se kotiram pa mi javite. Nemam ja namere da se kandidujem za bilo šta. Nisam ja za to sposoban, jer to zahteva neke druge kognitivne sposobnosti. Ja sam malo intelektualno zapušten za takve stvari” , kaže Zec .

Advokat Božo Prelević, ističe za naš list da zna da je Đorđe Vukadinović radio neko merenje rejtinga i da je normalno da on i saopšti rezultate ankete.“Bez obzira ko se kako kotira, stav Skupštine slobodnih građana je da treba uraditi sve da dođe do većeg okupljanja opozicije, kako bi Srbija konačno dobila demokratiju”, navodi Prelević.

Iz Narodne stranke poručuju da bi kandidat opozicije za predsednika Srbije trebalo da bude ličnost koja je najpopularnija u istraživanjima javnog mnjenja, ali da su spremni i da saslušaju drugačije argumente svojih koalicionih partnera.

“ Prema dogovoru rađena su dva istraživanja, sa identičnom metodologijom i identičnim kandidatima. Istraživanja su završena i mi ćemo o dobijenim rezultatima svakako prvenstveno razgovarati sa koalicionim partnerima. Dobra vest je da opozicija ovog puta bira najbolje od dobrih kandidata, i to su pokazala i ova istraživanja”, ističe za Danas Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke.

U ovoj stranci napominju da se još nisu upoznali sa istraživanjem rejtinga koji je radio SSP, dok iz stranke Dragana Đilasa poručuju da su koalicionim partnerima dostavljena sva dosadašnja istraživanja i to na papiru, a da će im biti prosleđeno i poslednje i to u celosti, kada bude završeno.

I dok na relaciji SSP-Narodna stranka seva po koja varnica, u Pokretu slobodnih građana Srbije ističu da sa nestrpljenjem iščekuju predstavljanje dva istraživanja.

“Sa predstavljanjem istraživanja na sastanku koalicije, za Demokratsku stranku neće biti ništa završeno. Mi smo demokratska stranka i kod nas proces odlučivanja i izjašnjavanja o predsedničkom kandidatu ide malo drugačijim redosledom. Najpre se izjašnjavaju odbori u Vojvodini, pa u Beogradu i Srbiji. I kada to bude urađeno imaćemo stav DS-a”, kaže za Danas Srđan Milivojević,predsednik IO DS i dodaje da njegova stranka nije radila bilo kakva istraživanja rejtinga, jer za to nema sredstava, ali da ih koalicioni partneri nisu obavestili do sada o rezultatima svojih istraživanja.

Podsećamo, na Glavnom odboru Stranke slobode i pravde odlučeno je da ta partija predloži Zdravka Ponoša kao kandidata za predsednika Srbije. Dragan Đilas, lider SSP, izjavio je da je Ponoš najbolji kandidat za predsednika Srbije i da se ogroman broj intelektualaca i građana već izjasnio o tome. On je za N1 istakao da je Ponoš kandidat onog dela Srbije koji žele promenu vlasti i da je siguran da Narodna stranka spada u taj deo Srbije.

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke naveo je da je prvi izbor NS za predsedničkog kandidata Miroslav Aleksić. On je ,gostujući u Pregledu dana, naveo da je meren rejting šest potencijalnih kandidata, među kojima su Ponoš i Aleksić, i da je dobra vest što svih šestoro dobro stoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari