Aleksić: Izveštaj o KiM je dokaz svih poraza pregovarača iz vlasti Aleksandra Vučića u Briselu 1Foto: Printscreen/N1

Narodna stranka je imala rezervu u vezi sa održavanjem Evroprajda u Beogradu, jer smo smatrali da nije pravi trenutak i da Srbija nije zrela kao država za tako nešto, kaže šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić.

Komentarišući sutrašnju sednicu Skupštine Srbije o Kosovu kaže da je izveštaj koji će se naći na toj sednici „potpuni dokaz svih poraza pregovarača iz vlasti Aleksandra Vučića u Briselu“.

„Imamo suviše velikih podela u društvu da bismo imali bilo koje nove podele. A ovaj režim produbljuje nove podele u svemu… Narodna stranka je više puta iznela svoj stav, mi smo za poštovanje ljudskih prava. Problem je da je predsednik države govorio jedno, a radio drugo. Sada smo shvatili da se aktivnosti u vezi sa Evroprajdom sprovode svojim tokom“, rekao je Aleksić u emisiji Dan uživo.

Evroprajd se, dodaje, održava – „jer je neko pre tri godine konkurisao da Beograd bude domaćin“.

„I ako nas pitate da li je to trebalo, mi smo mišljenja da nije. Svake godine se održavao Prajd, bio je sasvim zadovoljavajući, ali sad podizanje na veći nivo i pravljenje teme kada imate izbacivanje dece iz vrtića, kada imate druge teme…“, izjavio je Aleksić.

Kako je rekao, problemi gej zajednice neće nestati nakon Evroprajda.

Prajd je, dodaje, zanimljiv medijima, ali…

„Ljudska prava su i kad majka ne moze da upiše dete u vrtić, kada građani Kosova ne mogu da uzmu ogrev. Jedno ne isključuje drugo, ali mi sada govorimo samo o jednoj temi“, ocenio je.

Jedna tačka na dnevnom redu

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić sazvao je prvu posebnu sednicu Narodne skupštine u trinaestom sazivu za utorak. Sednica će imati dnevni red sa jednom tačkom: Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom. Šta deo opozicije misli o tom i ima li plan o tome?

Aleksić naglašava da je Narodna stranka predložila rezoluciju o tome i zatražila da se ona nađe na dnevnom redu sednice, ali da taj predlog nije prihvaćen.

„Ovo je jedna dugo očekivana i važna sednica za građane Srbije, posebno za one koji žive na KiM. Loš je način na koji je sazvana sednica, saziv smo dobili u petak, materijal tek danas, nisu ispoštovani rokovi iz Poslovnika. Vlastima nije cilj da se opozicija dobro pripremi za ovu sednicu“, rekao je.

Naglasio je da je izveštaj koji će se naći na sednici „potpuni dokaz svih poraza pregovarača iz vlasti Aleksandra Vučića u Briselu“.

„Oni se u svim tačkama ovog izveštaja žale na albansku stranu koja je tokom pregova procesa od 2013. do danas gotovo sve dobila, a Srbija čak ni Zajednicu srpskih opština (ZSO), nije uspela da se formira. Pokazuje strašnu nemoć, govore da prištinska strana nije ni sankcionisana za bilo šta, pokazuje sav slom i pad tokom ovih pregovora“, izjavio je Aleksić.

Aleksić kaže i da se „raduje sednici“ i tome što će njoj prisustvovati Vučić, piše N1.

„Ja se radujem što će Vučić biti prisutan, to će biti prilika da sa njim razgovaramo o važnoj temi, s obzirom da retko imamo priliku da s njim razgovaramo, ne pojavljuje se na sudu, ne pojavljuje se u TV duelima, pa evo pojaviće se u Skupštini, ja se tome radujem“, kaže.

A i Vučić je taj koji je za sve i odgovoran, dodaje Aleksić.

„Vodio je ceo proces i to što danas imamo na Kosovu je posledica njegove politike. Niz razvlašćivanja Republike Srbije na severu Kosova koji nije postojao do 2013. godine“, rekao je.

O tome što nije prihvaćena rezolucija Narodne stranke, kaže:

„Ne može se doći do nacionalnog jedinstva, jer oni to ne žele. Mi smo kao Narodna stranka sačinili rezoluciju, mislili smo da se nađe na dnevnom redu, da napravimo okvir za budućnost, da vidimo kako ćemo da branimo interese srpskog naroda… A naš predsednik se drži samo onoga što on smatra da je dobro. sada traži da neko stane i podeli odgovornost za to“, naglasio je Aleksić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari