Sutra sednica Skupštine Srbije o pregovorima u vezi sa KiM 1Skupština Srbije Foto: Bojan Cvejić

Skupština Srbije sutra će održati posebnu sednicu o pregovorima u vezi sa Kosovom i Metohijom, a poslanicima je dostavljen i izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u kojem se navodi da je došlo do kulminacije krize dijaloga u Briselu.

Sednici bi trebalo da prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju dostavila je skupštini Srbije Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, koji obuhvata period od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine.

Ocenjuje se da je u prethodnih 14 meseci došlo do „istinske kulminacije dugogodišnje krize dijaloga, koju su sistematski i ciljano generisale sve dosadašnje vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini“ i da se problemi dijaloga ne mogu rešiti ukoliko EU ne pokaže spremnost da kao garant postignutih dogovora izvrši „odlučujući pritisak“ na Prištinu da bez odlaganja izvrši preuzete obaveze.

Kao ključna preuzeta obaveza navodi se formiranje Zajednice srpskih opština i dodaje da po tom pitanju nije bilo suštinskog pomaka, ali je došlo do pomaka u deblokiranju procesa formiranja ZSO na insistiranje Beogradu i to kroz odlučnije angažovanje posrednika da stave do znanja Prištini da će u narednom periodu morati da ispuni svoj deo obaveza.

U izveštaju se navodi da se srpska strana iskreno zalagala da se dijalog učini faktorom mira, bezbednosti i stabilnosti i sredstvom promovisanja unapređenja života ljudi, ali da „konstruktivan angažman Beograda ni ovog puta nije naišao na adekvatan odgovor s druge strane“.

Navodi se da su vlasti u Prištini „nastavile da simuliraju učešće u dijalogu, dok su u realnosti sprovodile politiku izazivanja tenzija i sukoba, to jest politiku rušenja dijaloga“ i ističe da je to posledca toga što se prištinska strana nikada nije suočila sa ozbiljnim međunarodnim posledicama „svog agresivnog delovanja“.

Dodaje se da je dijalog ostao samo sredstvo za upravljanje bezbednosnim krizama koje pokreće prištinska strana.

Ističe se da je delovanje aktuelne vlasti u Prištini dovelo do drastičnog uvećanja netrpeljivosti Albanaca prema Srbima na Kosovu i da je drastično povećan intenzitet insititucionalnog, političkog i fizičkog nasilja prema Srbima i njihovoj imovini, ali i prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i verskim, kuturnim i istorijskim spomenicima srpskog naroda.

Naglašava se da je za 14 meseci zabeleženo 158 etnički motivisanih incidenata protiv Srba i SPC na Kosovu.

Navodi se da je u prethodnih 14 meseci održano 17 sastanaka u okviru dijaloga, od kojih tri na visokom nivou, sedam na nivou glavnih pregovarača, a osam na eksperskom nivou, i podseća se da su zaključeni aranžmani iz oblasti energetike i slobode kretanja.

Kao najvažniji rezultat ističe se dogovor o Mapi puta za implementaciju energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine i Zaključak po pitanju registarskih tablica koji je usaglašen 30. septembra 2021. godine, ali se dodaje da je taj zaključak prekršila Priština 29. juna ove godine odlukom o preregistraciji KM tablica na „RKS“.

Ističe se da se „sistematičnost prištinskih opstrukcija da se postigne eventualno rešenje koje bi vodilo normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“ tokom ovog izveštajnog perioda najjasnije očitovala u razgovorima o rešavanju problema nestalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari