Hrvatski mediji: Vučićolozi uvereni da će gospodar Srbije Anu Brnabić žrtvovati u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine 1Foto: Shutterstock

Ana Brnabić je posle skoro pet godina kao premijerka Srbije konačno videla Kosovo i Srbe koji tamo žive, pišu nezavisni beogradski analitičari.

Da bi je ponovo pripremio za premijersku ulogu, Aleksandar Vučić poslao je predstavnicu, umesto sebe, u ritualno ponižavajući obilazak „svete srpske zemlje”. I to neposredno nakon što je Kosovo de fakto priznato sporazumom Beograda i Prištine o međusobnom priznavanju ličnih dokumenata.

Spor o nesmetanom prolasku Srba preko Kosova i Kosovara kroz Srbiju na osnovu zvaničnih dokumenata dve zemlje još nije operativno zaživeo, pa je zastupnica Brnabić morala da nalepnicama na audio snimku zalepi državne oznake Srbije na zvaničnom tonu. granica sa Kosovom. Time je plastično podvučen jaz između realnosti i ustava Srbije, po kome je Kosovo sastavni deo Srbije, i izjave same Brnabićeve kosovskim novinarima da se tamo oseća kao kod kuće, piše Slobodna Dalmacija.

Inače, njoj je godinama zvanično zabranjen ulazak na Kosovo zbog izjava u kojima je Albance nazivala „ljudima iz šume“. Zašto je Vučić odlučio da upravo sada pošalje Brnabićevu na hodočašće na Kosovo? S jedne strane, zbog popravljanja imidža uoči ponovne inauguracije na mesto premijera, kako opozicija ne bi uperila nos u parlament zbog nedolaska na Kosovo. S druge strane, zato što predsednik Srbije jasno priprema Anu Brnabić za skoro gutanje ‘velikih kosovskih žaba’.

Beogradski „Vučićolozi” ​​uvereni su da će gospodar Srbije žrtvovati Brnabićku u procesu neminovne formalne normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Potpis na ključne dokumente tog sporazuma definitivno će potpisati premijer, kako bi „nepogrešivi Aleksandar“ izbegao istorijsku odgovornost i žig izdajnika, novog Vuka Brankovića.

U ovom kontekstu, nije zanemarljivo da je Vučić zapravo Ani Brnabić unapred garantovao samo polovinu još jednog premijerskog mandata, do 2024. godine, kada će njena pozicija biti preispitana i revidirana. Pročitajte: do tada će oni biti politički potrošena i odbačena dobra, spremna za urlanje istorije.

Vučiću je potpuno jasno da mu bez normalizacije sa Kosovom nema života, jer će mu vrata Evrope zauvek ostati zatvorena, a vezivanje za Putina, koji i sopstvenu državu vuče u sigurnu propast, nije mnogo mudriji. I do sada je, uostalom, činio takve patriotske prestupe prema Kosovu da bi drugi, poput Borisa Tadića, davno bili razapeti na njegovom mestu. Vučić je ukinuo paralelne institucije Srbije na severu Kosova, naterao kosovske Srbe da održe izbore u organizaciji Prištine, priznao kosovska lična dokumenta i saobraćajne znakove…

Ostao mu je samo završni čin kapitulacije i odricanja od „svete srpske zemlje“. Do čega mu očigledno nije posebno stalo, ali mu je veoma stalo da se to nekako ne primeti u srpskoj javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari