Aleksić (NPS) i Paunović (SPS) različito o raspravi o potpredsednicima Skupštine Srbije 1foto FoNet Zoran Mrđa

Šef poslaničke grupe opozicionog Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić ocenio je danas da je novoizabrana predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić na jučerašnjoj sednici onemogućila raspravu o potpredsednicima parlamenta, a zamenica šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Snežana Paunović smatra da su konsultacije, na koju opozicija nije došla, bile mesto za raspravu.

Aleksić je na Radio-televiziji Srbije (RTS), gde je gostovao zajedno sa Paunović, naveo da su poslanici opozicije želeli raspravu o potpredsednicima parlamenta, naglašavajući da su na to imali pravo.

„Ona (Brnabić) nam je onemogućila da govorimo o kandidatima za potpredsednike Skupštine. To se nikada u istoriji parlamentarizma nije dogodilo i žao mi je što je to poruka šta u narednom periodu možemo očekivati od nje, kao nove predsednice parlamenta“, ocenio je on.

Na pitanje zbog čega su želeli da raspravljaju o potpredsednicima, kada nisu išli na konsultacije na kojima su predlagani, Aleksić je kazao da na to imaju pravo, da im to omogućavaju i poslovnik i zakon.

„Mi imamo pravo, kao što smo raspravljali i o predsednici Skupštine, iako nismo imali svog kandidata. To što mi nismo bili na konsultacijama je naš izbor i naše pravo. To ne znači da bilo ko može nama da oduzme pravo da učestvujemo u radu sednice, a to je uradila novoizabrana predsednica i to je vrlo loš početak“, kazao je Aleksić.

Zamenica šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) i potpredsednica Skupštine Snežana Paunović navela je da konsultacije nisu „dobra volja većine“ i da služe kako bi se dogovorilo ko će biti potpredsednici.

„Konsultacije za to postoje. To zaista nije kategorija o kojoj se raspravlja, iako bih ja volela, ako je bilo te težnje da se diskutuje o kandidatima za potpredsednike, kao jedna od njih, volela bih da čujem šta su zamerke bile“, kazala je Paunović.

Navela je da su u prošlom sazivu parlamenta, iako su potrpedsednici, koje je imala i opozicija, bili dogovoreni na konsultacijama, opozicioni poslanici na sednici glasali samo za svoje kandidate.

„Tu se negde, bojim se, trasirao ovaj put o kojem govorimo danas. Danas govorimo o činjenici da neučestvovati na konsultacijama jeste pravo lidera poslaničkih grupa opozicije, ali sa druge strane – sva ostala prava, da daju svoje kolege u radne odbore i tela. Sad je moje pitanje – ako je to urađeno, a jeste, ako je usledilo glasanje o radnim telima, a jeste, zašto pobogu niste glasali za svoje ljude“, upitala je Paunović.

Paunović je ocenila i da Brnabić nije prekršila poslovnik i da bi opozicija imala mogućnost da se prijavi za reč da je predala listu ovlašćenih govornika, na šta je Aleksić odgovorio da je on to učinio i da se javljao za reč tokom diskusije o potpredsednicima, „ali da je rasprava onemogućena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari