Aleksić: Savez je odigrao svoju istorijsku ulogu 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Kako Danas nezvanično saznaje, Udružena opozicija Srbije će naredne sedmice, verovatno u ponedeljak, organizovati konferenciju za novinare, na kojoj će biti predstavljeni program i politički ciljevi te organizacije.

U međuvremenu, niko od naših sagovornika nije želeo da odgovori na pitanja kada će biti poznato ko sve, osim Stranke slobode i pravde i Narodne stranke,  pristupiti novom političkom bloku.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić potvrđuje za Danas da stvaranjem Udružene opozicije Srbije prestaje da postoji Savez za Srbiju.

– Savez za Srbiju je odigrao svoju istorijsku ulogu i bio je nosilac bojkota lažnih izbora posle kojih je Srbija postala jedina država u Evropi sa parlamentom bez opozicije. Zahvaljujući politici Saveza i Narodne stranke, vlast izabrana na lažnim izborima nema legitimitet, što je danas potpuno jasno u Srbiji, a jasno je i svim međunarodnim faktorima. Formiranjem nove grupacije pod nazivom Udružena opozicija Srbije, koju će činiti stranke, udruženja, grupe građana i pojedinci koji su bojkotovali lažne izbore održane 21. juna, a koji su se međusobno usaglasili da im cilj zajedničkog delovanja bude stvaranje uslova za što skorije održavanje fer i slobodnih izbora, Savez za Srbiju prestaje da postoji, navodi naš sagovornik.

Aleksić poručuje da „pored zajedničkog cilja kojem će biti posvećena u narednom periodu, Narodna stranka i druge stranke će razvijati svoj identitet, predstavljati svoje politike i jačati svoje organizacije kako bismo bili spremni da se na tim izborima suprotstavimo vladajućem bloku“.

Marko Jakšić, nekadašnji odbornik građanske inicijative Olivera Ivanovića „Sloboda, demokratija, pravda“, koja je bila deo ogranka Saveza za Srbiju za KiM, navodi za naš list da ga niko nije kontaktirao povodom eventualnog učešća u Udruženoj opoziciji Srbije.

– Ja sam se povukao iz građanske inicijative SDP kada su par njenih članova bili kandidati „Srpske liste“ na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima na Kosovu. Ta inicijativa faktički od tada i ne postoji i sumnjam da bi posle tog čina, kojim se odrekla politike pokojnog Olivera, neko iz opozicije pozvao na saradnju krnju GI SDP. Lično me niko nije kontaktirao, niti pozvao da učestvujem u Udruženoj opoziciji Srbije, a svakako mislim da je saradnja svih političkih opcija, stranaka, udruženja, kao i pojedinaca, neophodan uslov za promenu ovog režima, ističe Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari