Alijev: Srbija i Azerbejdžan imaju mogućnost za dalju saradnju jer vode nezavisnu politiku 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je danas da postoje mogućnosti za dalju saradnju Srbije i Azerbejdžana jer obe države vode nezavisnu politiku, blisko su povezane i oslanjaju se na svoje resurse.

Kao oblasti za dobru saradnju dve zemlje istakao je posebno energetiku, odbrambenu industriju, saobraćaj i logistiku.

„Postoje nove mogućnosti za našu buduću saradnju jer se Srbija i Azerbejdžan oslanjaju na svoje resurse, vode nezavisnu politiku, blisko su vezane i koordiniraju svoja zalaganja“, rekao je Alijev u Bakuu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić danas boravi u radnoj poseti Azerbejdžanu tokom koje će se sastati i sa ministrom odbrambene industrije Madatom Gulijevim i posetiti Centar „Hejdar Alijev“.

Alijev je dodao da se Srbija, zahvaljujući vizionarskoj politici Aleksandra Vučića, razvija u mnogim oblastima.

Dve zemlje su strateški partneri, rekao je Alijev i dodao da medjusobno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet.

„Dvostruki standardi koje vidimo širom sveta su problematični i zabrinjavajući, norme i principi međunarodnog prava bi trebalo da budu norme za sve zemlje“, rekao je predsednik Azerbejdžana.

Istakao je da je 2022. bila uspešna godina za odnose dve zemlje i izrazio nadu da će i predstojeća „odisati ovakvom atmosferom“, te da su odnosi zasnovani na prijateljstvu i uzajamnom razumevanju.

„Želimo da se naši bilateralni odnosi brzo razvijaju, ne želimo da gubimo vreme, odluke koje smo doneli treba da budu sprovedene“, dodao je.

Naredne godine Azerbejdžan će u Srbiju izvoziti struju, najavio je.

„Izvozimo energetske resurse u Evropu, uključujući neke od suseda Srbije, električnu energiju, prirodni gas, to su oblasti u kojima imamo dobre mogućnosti za saradnju“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari