Aljbin Kurti na sednici Skupštine Kosova o situaciji na severu objavio imena osoba za koje tvrdi da su organizatori nereda 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je imena nekih od ljudi za koje je rekao da su glavni organizatori nedavnih nereda na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, glavnu ulogu u organizovanju demonstranata imaju pripadnici nelegalne formacije, takozvane „civilne zaštite“ i bivši pripadnici Kosovske policije.

Kurti je, kako je preneo portal Kossev pisanje prištinskih medija, na Skupštini Kosova prvo pomenuo Milorada Jevtića, za koga je rekao da je jedan od vođa civilne zaštite i da je njegova kuća „baza za vođe nelegalne strukture“, koju je povezao sa Srpskom listom.

Pomenuo je i Mićka Jevtića, Rajka Jevtića, Danila Josifovića, Ljiljanu Aksentijević i Aleksandra Filipovića za koga je rekao da je predvodnik nelegalnih formacija.

Kurti je pomenuo i Nikolu Adžića, Milana Žijkovića, Danila Krivokapića, Jovicu Lazovića, Nikolu Radomirovića, Stefana i Dejana Nedeljkovića, Damjana Kneževića.

Za napade na KFOR, Kurti je optužio Vladimira Radivojevića, Danijela Đukića, Miloša Đukića, Milana Tomića, Milana Jovića, Petra Miloševića, Dejana Jevtića, Nikolu Baldinija, Milana Živkovića, Vuka Brankovića, Luku Vlaškovića, Božidara Todorovića i Radišu Adenovića, kao i Danijela Šmigića.

Prema Kurtijevim rečima, na protestima je bilo i navijača Crvene zvezde. On je rekao da su uhapšeni Nebojša Elezović, Radoš Mitrović, Živojko Milintijević, Ivan Sekulić i Siniša Jevtić.

Tokom skupštinske rasprave o najnovijoj situaciji na severu Kosova, on je rekao da je „zvanični Beograd mobilisao kriminalne grupe za eskalaciju situacije“.

On je na vanrednom zasedanju Skupštine Kosova, rekao da glavnu ulogu u organizovanju demonstranata imaju pripadnici „nelegalne formacije takozvane civilne odbrane“ i bivši pripadnici kosovske policije.

„Ovi protesti su nam, uprkos svoj zlobi, poslužili da izvršimo valjane identifikacije“, rekao je on, navodeći imena Srba koje smatra organizatorima protesta.

Na vanredenoj sednici Skupštine Kosova jedina tačka je rasprava o situaciji na severu.

Danas je šesti dan od kad Srbi protestuju ispred zgrada opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, protiveći se da njihovi novi predsednici uđu u te zgrade.

Međunarodna zajednica je pozvala Vladu Kosova da odmah postigne deeskalaciju situacije, da gradonačelnici rade u drugim objektima, a policija napusti zgrade opština.

Kurti insistira da izabrani predsednici nemaju gde da rade osim službenih javnih objekata koji su, kako je rekao, vlasništvo Kosova.

Skupština Kosova nastavlja rad obraćanjem šefova poslaničkih grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari