Albanijan post objavio osam koraka za deeskalaciju krize na KiM: Povlače se specijalci, ostavke gradonačelnika, izbori, pa Srbi nazad u institucije… 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Bojan Slavković)

Neposredno nakon što je potvrđeno da su Borelj, Makron i Šolc, nakon odvojenih sastanaka sa srpskim predsednikom i kosovskom predsednicom u Moldaviji zatražili hitno održavanje novih izbora u četiri severne opštine, ili će se Kosovo, u suprotnom, suočiti sa novim posledicama, Albanian Post objavljuje i novi, kako tvrdi, ekskluzivni dokument: „Deeskalacija u četiri severne opštine – scenario koraka“, prenosi portal KoSSev.

Njih je osam, a spuštanje tenzija se može postići samo kroz povratak Srba u kosovske institucije, predviđa papir navodno, čija verodostojnost nije potvrđena.

Kosovske vlasti povlače specijalne jedinice, ali se ne precizira neposredno i odakle – da li samo iz opštinskih zgrada, ili uopšte sa Severa, kako to Srbi mesecima zahtevaju. Nakon toga Srbija spušta borbenu gotovost Vojske Srbije.

Za bezbednost na terenu odgovorna je redovna Kosovska policija, uz podršku EULEX-a i KFOR-a.

Zgrade opština su dostupne zaposlenim službenicima u kosovskom sistemu. Ne spominju se radnici privremenih organa Republike Srbije.

Gradonačelnici podnose ostavku do sredine jula a novi izbori uslediće do početka septembra.

Februarski sporazum se praktično sprovodi do sredine novembra.

Do značajne deeskalacije može doći samo kroz povratak Srba u institucije i njihovo učešće u demokratskim procesima. EU i Kvinta preuzimaju odgovornost za vođenje procesa.

Na svakom koraku procesa, Vlada Kosova, Vlada Srbije, političke partije kosovskih Albanaca predstavljene u novoizabranim opštinskim telima i političke partije kosovskih Srba, konstruktivno se angažuju.

 Osam koraka

1. Kosovo i Srbija ponovo potvrđuju svoju posvećenost sprovođenju Osnovnog sporazuma, sa posebnim osvrtom na članove 1, 3, 7 i 9,

2. Kosovo povlači svoje snage specijalne policije. Povlačenje prati i svođenje Srbije na normalu borbene gotovosti svojih Oružanih snaga.

3. Redovna policija, uz pomoć KFOR-a i EULEX-a je odgovorna za bezbednost na terenu.

4. Protesti se otkazuju. Vraća se normalnost života. Nastavlja se sa redovnim opštinskim funkcijama i radom službi. Opštinske prostorije u četiri severne opštine dostupne su opštinskim službenicima.

Izraz „opštinski službenici“ odnosi se na kosovske opštinske službenike

5. Gradonačelnici podnose ostavke sredinom jula 2023., otvarajući put predsednici Osmani da proglasi prevremene opštinske izbore.

Vanredni opštinski izbori se održavaju krajem avgusta ili početkom septembra 2023.

Tačke 3,4,5 i 6 su usklađene sa značajnim napretkom u definisanju samoupravnog okvira za Zajednicu kosovskih Srba (član 7. Osnovnog sporazuma) i u primeni člana 1. Osnovnog sporazuma kao koraka u dobroj nameri

8. Sredina novembra 2023: efektivna primena članova 1, 2, 3, 7 i 9 Osnovnog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari