Amasador SAD na Kosovu: Negiranje dokumentovane priče o Račku obeščašćuje sećanje na mrtve 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Ambasador SAD na Kosovu Džef Hovenijer reagovao je na izjavu ministra spoljnih poslova Rusije, Sergeja Lavrora o masakru u Račku na Kosovu i zločinima u Buči u Ukrajini i izjavio da se negiranjem dokumentovane priče o Račku obeščašćuje sećanje na mrtve.

On je na tviteru predočio i neke dokumente evropskih organizacija koje su dokumentovale masakr u Račku.

„Napori da se negira dobro dokumentovana istorija masakra u Račku, uzdižu ratne zločine, obeščašćuju sećanje na mrtve i ponovo otvaraju rane preživelima. Oni koji negiraju zločine u Račku nastoje da ometaju napredak ka regionalnom pomirenju, demokratskoj konsolidaciji i evropskim i evroatlantskim integracijama“, napisao je on.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov okrivio je u četvrtak SAD za ono što se dešava u Ukrajini i povezao tamošnje zločine sa Kosovom.

„Zločini u Buči su izmišljotine“, rekao je on i dodao da „podsećaju na ono što se dogodilo u selu Račak 1999. godine“, negirajući da su srpske snage ubile na desetine civila.

Lavrov je rekao da nije bilo zločina ni u Buči ni u Račku, čime se pridružio najvišim zvaničnicima Srbije u negiranju zločina u Račku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari