Ambasada Nemačke i Nataša Kandić komentarisali ostavku Haradinaja 1Foto: Medija centar

Nemačka poštuje odluku Ramuša Haradinaja o ostavci sa premijerske pozicije i istovremeno smatra da je važno da Kosovo ubrzo dobije funkcionalnu vladu, navodi se u odgovoru ambasade Nemačke za Radio Slobodna Evropa.

“Poštujemo nezavisnost Specijalizovanih veća (Specijalnog suda) i odluku premijera Haradinaja da zbog poziva podnese ostavku sa mesta premijera”, navodi se u izjavi Ambasade na čijem je čelu Kristian Heldt.

“Kosovo nastavlja da pred sobom ima važne političke izazove, posebno politički dijalog sa Srbijom i unutrašnje političke reforme. Važno je da Kosovo ubrzo dobije funkcionalnu vladu”, dodaje se u odgovoru.

Ovo je prvi komentar stranih predstavnika u Prištini na ostavku Haradinaja, navodi RSE.

Nataša Kandić: Odluka Haradinaja odgovorna

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je danas da je odluka Ramuša Haradinaja da podnese ostavku na mesto premijera Kosova odgovorna i da nije reč o političkom triku, nego o stvarnom događaju.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj uputio je danas zvanična pisma sa odlukom o neopozivoj ostavci predsedniku Kosova Hašimu Tačiju i predsedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseljiju, a nakon nedavnog poziva da se u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine pojavi u Hagu.

Kandić je u izjavi za FoNet podsetila da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić bežali i skrivali se od takvih poziva i od odgovornosti.

„Šta će dalje biti i kakve su posledice, to ćemo tek videti“, navela je Kandić komentarušući Haradinajevu ostavku.

Ona je istakla i da se Haradinaj u Hagu ne pojavljuje kao premijer Kosova, nego kao komandant OVK. Kandić smatra da je sada na Srbiji da preispita svoje postupke, uz ocenu da je odluka Kosova da uvede takse od 100 odsto na robu iz Srbije posledica neprijateljske i neprimerene politike Srbije prema Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari