Ambasada SAD: Ambasador Hil je veoma posvećen poslu, ali nipošto nije umešan u formiranje nove vlade u Srbiji 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Pometnja nastala na politilkoj sceni Srbije posle izbora, pogotovo posle najave i sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika opozicione SSP Dragana Đilasa, često je u javnosti vezivana za novopridošlog američkog ambasadora Kristofera Hila.

Tako se u delu zainteresovane javnosti smatra da će Vučić u narednom period proruski SPS da zameni nekim od proevropskih igrača i na taj način olakša odluku o jačem zaokretu Srbije od Rusije što Zapad očekuje, a moguće čak i da uvede sankcije Rusiji.

U takvim okolnostima pitali smo amričku ambasadu za komentar sve česćeg pominjanja ambasadora u kontekstu najnovijih političkih dešavanja na političkoj sceni, tačnije razgovora Vučića i Đilasa o ponavljanju izbora, i eventulane njihove koalicije koja bi bila put ka uvođenju sankcija Rusiji i zaokretu Srbije ka Zapadu, kao i o polemikama o tome da li je predaja akreditiva novog ambasadora pred izbore slučajna ili namerna.

U ambasadi Sjedinjenih Američkih Država nam je rečmo da je ambasador Hil je veoma posvećen poslu, ali nipošto nije umešan u formiranje nove vlade u Srbiji.

„To nije njegov posao. Raduje se prilici da upozna građane i predstavnike različitih grupa iz sfera politike, biznisa, civilnog sektora i kulture širom Srbije“, navodi se u odgovoru ambasade.

Kako se dodaje, vreme dolaska ambasadora Hila je u potpunosti zavisilo od okončanja postupka glasanja kojim je Senat Sjedinjenih Država potvrdio njegovo imenovanje.

„Zahvalan je za priliku da preda akreditive predsedniku Vučiću ubrzo po dolasku“, zaključuju u ambasadi.

Podsetimo. ambasador Hil uručio je akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću 31. marta čime je formalno stupio na dužnost.

Uoči polaska za Srbiju, novoimenovani ambasador je rekao da dolazi sa svežom „perspektivom prema Srbiji 2022. godine, u zemlju na koju SAD gledaju kao na važnog partnera i prijatelja“, i sa željom da bilateralni odnosi napreduju „kao nikad ranije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari