Ivica Dačić za Danas: Nisam pričao sa Vučićem da budem premijer dve godine 1Vučić i Dačić Foto: FoNet/ Nenad Đorđević (arhiva)

Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije, koja već celu deceniju učestvuje u vlasti sa Srpskom naprednom strankom, a njen lider obavlja visoke državne funkcije, od premijerske, potom uloge šefa diplomatije do predsednika Skupštine Srbije, demantuje za Danas nezvanična saznanja da je tražio od Aleksandra Vučiča, lidera SNS i predsednika Srbije, da bude dve godine predsednik Vlade, a da ga nakon toga nasledi neko od funkcionera naprednjaka.

Kako je Danas nezvanično saznao, tokom pregovora sa SNS o budućem sastavu Vlade Srbije, Ivica Dačić, koji je tokom kampanje sebe naveliko kandidovao za premijera, tražio je od Aleksandra Vučića da bude bar dve godine premijer, nakon čega bi to mesto prepustio kadrovima naprednjaka.

– Nismo uopšte razgovarali na tu temu. Premijera bi trebalo da predloži pobednik izbora, a to je Srpska napredna stranka – rekao je Ivica Dačić za Danas.

Upitan koliko je zauzimanje premijerske pozicije od strane Ivice Dačića realno ishodište postizbornog ciklusa, Dušan Lj. Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative kaže za Danas da je mnogo značajnije pitanje kako Aleksandar Vučić da uvede sankcije Rusiji sa Socijalističkom partijom Srbije u Vladi.

Ivica Dačić za Danas: Nisam pričao sa Vučićem da budem premijer dve godine 2
foto FoNet Milica Vučković

– Ako hoće da ih uvede, svakako mora bez njih da pravi Vladu – smatra naš sagovornik.

Ako ne želi da ih uvede, dodaje on, onda je SPS manje opasan kao opozicija, mada „i dalje veoma opasan, naravno“.

– Međutim, s obzirom da Vučić realno ima nekoliko alternativa za većinu, ne vidim jačinu tog ucenjivačkog potencijala Dačića – zaključuje Dušan Lj. Milenković.

Ivica Dačić neće biti premijer, poručila je juče članica Predsedništva Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović, navodeći da je generalno protiv koalicije naprednjaka sa Socijalističkom partijom Srbije.

– Ne znam da li ću ja biti u Vladi, ali mi se čini da sa sigurnošću mogu reći ko neće biti premijer. Ivica Dačić neće biti premijer. Ja sam generalno protiv koalicije sa SPS, mislim da se mnogi kače na leđa SNS i predsednika Vučića i došlo je vreme da vidimo ko je za i ko hoće da zajedno radi u interesu zemlje, a ko samo govori da je za to, a radi drugačije“, rekla je Mihajlović za TV Hepi.

Ivica Dačić za Danas: Nisam pričao sa Vučićem da budem premijer dve godine 3
Foto: FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ona je navela da su „mnoge stranke zloupotrebile osećaj građana Srbije u odnosu na prijateljstvo sa Rusijom“, dok je SNS „trpela udarce političkih protivnika“.

– Što se tiče SPS, oni se raduju, ali nisam sigurna da su ostvarili pravu pobedu. Mislim da su stajali sa strane i palili patriotske vatre, a oni su naši koalicioni partneri i ako država donese teške odluke koje nisu popularne, ali su važne za državu, onda treba te odluke i da poštuju –  ocenila je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari