Ambasada Ukrajine o koncertu "Mirno nebo za dečji osmeh": Vrhunski cinizam ruske ambasade 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je da je vrhunski cinizam odluka amabasade Rusije da u Ruskom domu večeras održi takozvani humanitarni koncert pod nazivom „Mirno nebo za dečji osmeh“.

U saopštenju se navodi da je nakon okupacije Krima 2014. godine Ruska Federacija vojnim putem okupirala deo Donbasa i da je više od 13.000 državljana Ukrajine poginulo u ratu koji je otpočeo Kremlj.

„Pored toga, od 2014. do 2016. godine milion i po ljudi preselilo se iz okupiranog dela Donbasa na slobodnu teritoriju Ukrajine, zbog strahota ruske okupacije“, ukazuje se u saopštenju.

Navodi se da je od 24. februara do 18. maja ove godine, tokom novog talasa brutalne agresije Rusije na Ukrajinu, ubijeno najmanje 232, a ranjeno 427 dece, od čega 192 iz Donbasa, i dodaje da je reč o dokumentovanim slučajevima, dok je stvarni broj žrtava mnogo veći.

Ambasada Ukrajine tvrdi da je ruska vojska ubila svakog petog stanovnika Buče koji je ostao u okupaciji i da su ubijani i oni koji su kao deca napustili Donbas, a među jezivim primerima se navodi Karina Jeršova, koja je kao tinejdžerka sa 16 godina pobegla sa svojom porodicom iz Donjecka, ali su je ruski vojnici silovali i ubili sa njene 22 godine u Buči.

Ističe se da je broj izbeglica iz Ukrajine posle početka novogo talasa agresije premašio šest miliona, a još osam miliona Ukrajinaca se raselilo unutar zemlje.

„Svoj deci sveta, uključujući Evropu i Srbiju, od sveg srca želimo da ih zločinci ne bombarduju“, navodi se u saopštenju Ambasade Ukrajie.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari