Oleksandar AleksandrovicFoto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je da je odala počast žrtvama Drugog svetskog rata sa svojim prijateljima i istomišljenicima, jer nije želela da Dan pobede u Drugom svetskom ratu obeležava sa predstavnicima Ruske Federacije.

U saopštenju ambasade se navodi da je tokom Drugog svetskog rata ukupno oko 8 miliona državljana Ukrajine ubijeno, umrlo ili izgladnelo do smrti. Više od 7 miliona Ukrajinaca borilo se protiv nacista u redovima saveznika iz Drugog svetskog rata.

„Naši sunarodnici nalazili su se u prvim redovima od samog početka do konačne pobede“, piše u saopštenju.

„Ukrajina je bila jedna od onih država koje su na oltaru zajedničke pobede ostavile značajne žrtve. Rezultat rata bile su hiljade porušenih gradova i sela. Svaka ukrajinska porodica je oplakivala svoje bližnje koji su poginuli u krvavoj bici Drugog svetskog rata. Upravo zbog toga je Ukrajina, kao jedna od zemalja koja je najviše stradala, postala osnivač i članica UN, kako se tragedija koju je naš narod preživeo nikada više ne bi ponovila“, dodaje se.

„Međunarodna zajednica je tvrdila: ‘Nikad više’, ali sada se tragedija ponavlja. Decenijama je Ruska Federacija izjavljivala o samo svojoj „velikoj pobedi“ nad nacizmom, ignorišući herojske doprinose drugih i negujući svoje imperijalističke ambicije. Sada je upravo Ruska Federacija ta koja je izvršila agresiju na jednu suverenu zemlju u Evropi“, poručuju iz ambasade i naglašavaju da „akcije ruskih oružanih snaga, imaju, najblaže rečeno, karakteristike genocida nad ukrajinskim državljanima“.

Iz ambasade navode da je tvakvim postupcima Ruska Federacija izgubila svako moralno pravo da se poziva na nasleđe pobede nad nacizmom, pošto „ona svojim postupcima de fakto ponavlja nacistička zverstva i skrnavi sećanje na podvige veterana i učesnika Drugog svetskog rata“.

„Danas smo uspeli da spasemo one koje ruske zveri nisu ubile u Mariupolju. Naporima Ukrajine, Ujedinjenih nacija i Crvenog krsta spaseni su životi stotinama civila u gradu, koji su ruski ratni zločinci pretvorili u ruševinu. Istu ruševinu kao što su stotine ukrajinskih gradova i sela. Harkov, Mikolajiv, Sumi, Černigiv, Buča i Irpinj su daleko od potpune liste gradova čiji su stanovnici osetili zverski bes ruskog okupatora, silovatelja i pljačkaša. Branitelji Mariupolja su ranjeni, iscrpljeni, ali drže se potpuno okruženi Putinovim fašistima, koji se na svojim telima, telima svojih drugova, pripremaju da održe paradu ulicama grada koji su uništili“, navodi se u saopštenju ambasade.

Iz svih navedenih razloga, kako kažu, Ambasada Ukrajine u Republici Srbiji „nema moralno pravo i ljudsku želju da zajedno sa predstavnicima zločinačkog Putinovog režima odaje počast žrtvama Drugog svetskog rata, onima koji su dali svoje živote za slobodu i nezavisnost Srbije i njenog glavnog grada Beograda“.

„Upravo zbog toga smo danas zajedno sa našim prijateljima i istomišljenicima odali počast poginulim oslobodiocima Evrope, svima bez izuzetka koji su se borili i odneli pobedu dobra i čovečnosti nad mržnjom i zlom, nad onima koji nastoje da se stave iznad svih drugih“, navode iz ambasade i dodaju da su bili prinuđeni da vence oslobodiocima Beograda odvojeno od srpske strane, s obzirom da ona planira to da učini zajedno sa zvaničnim predstavnicima Ruske Federacije.

„Ambasada izražava iskreno saučešće građanima prijateljske nama Srbije, čiji su rođaci i prijatelji izgubili živote ili su stradali tokom Drugog svetskog rata“, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari