Ambasador: Francuska će dati punu podršku Srbiji na putu ka EU 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar izjavio je danas u Skupštini Srbije da će Pariz dati punu podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Na sastanku sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom, Košar je rekao da se uverio u „veliku zainteresovanost“ francuskih preduzeća da posluju u Srbiji, saopštila je Skupština Srbije.

On je kazao da su uz potpisan ugovor sa francuskom kompanijom Vansi, o koncesiji beogradskog aerodroma Nikola Tesla, i izgradnju metroa, interesovanje za investiranje u Srbiji pokazala i francuska preduzeća koja se bave oblašću zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju.

Naveo je da se aktivnosti Francuske razvojne agencije u Srbiji „znatno uvećavaju“, piše u saopštenju.

Košar je ocenio važnim unapređenje odnosa dve zemlje u oblasti kulture, a akcenat je, kako se navodi, stavio na Frankofoniju, međunarodnu organizaciju čije članice sarađuju na polju kulture, nauke i ekonomije, kao i na učenje francuskog jezika školske dece u Srbiji.

Ambasador je kazao da je jedan od prioriteta i povećanje broja stipendija za srpske studente u Frnacuskoj, dodaje se.

Članica Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom Dubravka Filipovski ukazala je na sastanku na tradicionalno prijateljstvo Francuske i Srbije, koje je tokom istorije prošlo kroz razne faze i uspevalo da odoli raznim izazovima i iskušenjima, navodi se.

Filipovski je rekla da je Beograd svestan „nedvosmislene podrške“ koju Pariz pruža Srbiji u procesu evrointegracija, i dodala da Srbija pozdravlja to što je Francuska označila Zapadni Balkan kao region od posebnog strateškog značaja za EU tokom predsedavanja Unijom, piše u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, bilo reči i o regionalnoj saradnji i o ekonomskoj saradnji Srbije i Francuske koja je nadmašila promet od 1,1 milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari