Ambasador Izraela u Srbiji: Značajna i dobra vest o preseljenju srpske ambasade u Jerusalim 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je danas da je za njegovu zemlju veoma pozitivna, značajna i dobra vest što će Srbija svoju ambasadu preseliti u Jerusalim, uz napomenu da je Izrael priznao nezavisnost Kosova 4. septembra i da je njegov posao, kao ambasaedora, da učini sve da to ne utiče na odnose sa Beogradom.

Vilan je, govoreći o susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da se razgovaralo i o izraelskom priznanju nezavisnosti Kosova i da je „predsednik jasno rekao šta misli o tome“.

Pomenuo je da je govorio i sa premijerom Netanjahuom, ali više smo se koncentrisali kako da radimo na unapređenju odnosa i nismo detaljno govorili o Kosovu, rekao je Vilan.

Ono što je rekao (Vučić) je da nije nešto čime je zadovoljan i ne podržava, ali Izrael je suverena država i to je bila naša odluka. Sporazum je potpisan, to nije nešto što možemo predsednik ili ja da promenimo, već da se fokusiramo kako bismo unapredili naše odnose, a ne da se bavim onim što je urađeno pre dve i po nedelje u Vašingtonu, predočio je Vilan.

Izrael je priznao Kosovo 4. septembra i sada svoju ulogu kao ambasadora u Beogradu vidim kao način da to ne pokvari odnose Srbije i Izraela, dodao je on.

Vilan je, ponovo na pitanje o izmeštanju ambasade Srbije u Jerusalim, naveo da ne bi trebalo da bude neka vest da zemlja premešta svoju ambasadu u prestonicu druge zemlje.

On je napomenuo i da se po dolasku u Beograd sreo sa palestinskim ambasadorom u Srbiji, ističući da njih dvojica nemaju nikakav spor.

Mislim da cela ta priča, način razmnišljanja, Jerusalim je glavni grad Izraela, možemo pričati koji delovi, ali to ne menja činjenicu da je Jerusalim porestonica, zaključio je Vilan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari