Ambasador Luka Gori sa Zoranom Lutovcem: Ubrzati dinamiku proširenja Evropske unije 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ambasador Italije Luka Gori razgovarao je danas s potpredsednicima Skupštine Srbije i u razgovoru sa potpredsednikom iz redova opozicije Zoranom Lutovcem istakao da Italija snažno podržava evropske integracije Srbije i da dinamika proširenja EU treba da bude brža.

Kako se navodi u skupštinskom saopštenju, Lutovac je naglasio da država treba da vodi jasnu proevropsku politiku, a da EU treba da podržava demokratske procese u Srbiji, dok je Gori istakao da Italija snažno podržava evropske integracije Srbije.

Lutovac je dodao da je bitno povratiti poverenje građana u parlament i vraćanje njegove uloge, kao ključne političke insititucije u državi i da Skupština treba da donosi zakone koji su u javnom interesu i ostvoruje svoju kontrolnu ulogu izvršne vlasti.

U odvojenom razgovoru s još jednim potpredsednikom iz redova opozicije Borkom Stefanovićem istakao da je cilj njegove posete parlamentu sticanje šire slike atmosfere u toj instituciji s obzirom na pluralizam ovog saziva.

Dodaje se da je Gori sa Stefanovićem razgovarao o aktuelnim pitanjima u Evropi, na Zapadnom Balkanu, pregovorima Beograda i Prištine i procesu evropskih integracija Srbije i da su se sagovornici saglasili da postoji prostor za unapređenje sveukupne saradnje, kako parlamentarne, tako i ekonomske.

Kako se navodi u odvojenom saopštenju, razgovarao je i s potpredsednikom Usameom Zukorlićem koji je istakao da će kao potpredsednik skupštine i predstavnik bošnjačke manjine maksimalno zalagati za princip pravde i pomirenja i suživota među narodima u Srbiji.

Sagovornici su razgovarali i o ekonomskoj saradnji i ambasador je naveo da je trgovinska razmena dobra, da je viša od četiri milijarde evra i dodao da u Srbiji posluje više od 1.000 italijanskih kompanija, koje zapošljavaju više od 50.000 ljudi, a Zukorlić je istakao da bi bilo značajno da italijanske investicije budu prisutne i u manje razvijenim oblastima poput Raške obasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari