Ambasador Italije Luka Gori: Italija insistira na formiranju Zajednice srpskih opština 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ambasador Italije Luka Gori izjavio je danas u razgovoru s potpredsednicom Skupštine Snežanom Paunović da Italija ne traži obostrano priznanje u dijalogu Beograda i Prištine, već normalizaciju odnosa i da kao članica Kvinte insistira na tome da dođe do formiranja Zajendice srpskih opština.

„Ne tražimo obostrano priznanje, već tražimo normalizaciju odnosa, a na vama je šta će normalizacija odnosa podrazumevati. Uvek ističemo koliko je važan dijalog, kao jedini instrument pregovaranja i apsolutno osuđujemo i smatramo da ne sme biti nikakvih unilateralnih poteza koji dovode samo do nestabilnosti regiona“, rekao je Gori, koji se danas imao odvojene sastanke sa predsednikom i potpredsednicima Skupštine Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine, Gori je u razgovoru sa Paunović rekao da će u oktobru Italija preuzeti komandu Misije Kfor i da će kontigent biti proširen i brojati 1.000 ljudi, kao i da će Italija sa velikim interesovanjem pratiti i sednicu Narodne skupštine, na kojoj će izveštaj podneti Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Gori je u razgovoru sa predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem istakao da će Italija nastaviti da pruža podršku daljem napretku Srbije na evropskom putu, kroz podršku reformama i aktivno zagovaranje evropske perspektive Srbije u Briselu.

Kako se navodi u saopštenju, Gori je rekao da će Italija ponovo preuzima komandu Misije Kfor u oktobru, a Orlić je istakao da je jasan interes Sbrije za dodatno unapređenje saradnje sa Misijom Kfor kao garanta bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji koji se svakodnevno suočava sa pritiscima, usled neodgovornih i opasnih poteza Prištine.

„Srbija će uvek podržavati rešenje koje obezbeđuje mir i stabilnost“, rekao je Orlić.

On je zahvalio i na ostvarenoj saradnji skupštine Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine sa Parlamentarnom komisijom za istraživanje posledica upotrebe osiromašenog uranijuma Doma poslanika Italije i na ustupanju celokupne dokumentacije i rezultata istraživanja u toj oblasti.

Gori je istakao da između dva naroda postoji veliko prijateljstvo u koje treba ulagati i prevoditi ga u konkretne projekte i ukazao da ekonomsku saradnju treba proširiti i na visokotehnološke sektore poput agri-teka, veštačke inteligencije i energetske divezifikacije, ali i zaštite životne sredine.

Potpredsednica Elvira Kovač i Gori saglasili su se da je za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine neophodan dijalog i da jednostrani potezi nisu dobri.

Razgovarao je i sa potpredsednicima Skupštine Sandrom Božić, Usameom Zukorlićem, Borkom Stefanovićem i Zoranom Lutovcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari