Ambasador Ukrajine: Osetio sam da Vučić razume patnje našeg naroda, nadamo se da neće ostati neutralni posmatrač već uvesti sankcije 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač rekao je gostujući na N1 da se nada da će Srbija uvesti sankcije Rusiji za vreme sadašnje vlasti, te da je video u očima predsednika Srbije da se saoseća sa patnjom ukrajinskih izbeglica.

„Ukrajina je zaustavila napade ruskih trupa i povukla ih sa mnogih lokacija. Još uvek ipak postoji značajna prednost osvajača u vidu ljudstva i vojne opreme. Zahvaljujući našim savetnicima stiže veliki broj sistema koji daju snagu Ukrajini, a okupatori su to počeli osećati na svojoj koži“, rakao je ambasador Ukrajine.

On je dodao da Rudija, shvatajući da se rat ne može dobiti na vojnom polju, pribegava državnom terorizmu.

„Danas možemo govoriti o tome da je Ukrajina glasala za Evropu, pošto većina izbeglica traži utočište na Zapadu. Ne odustajemo od borbe, i približno 89 posto ukrajinaca smatra da rat treba da se završi oslobađanjem ove teritorije“, dodao je Tolkač.

On je rekao da, pošto se Ukrajina sprema za dug rat, ne očekuje laku zimu, kao što nije očekivala lako ni proleće ni leto.

Ambasador je istakao i da je najteže stanje tamo gde su ukrajinski gradovi okupirani.

Na pitanje da li Ukrajina ima razumevanja za neuvođenje sankcija Rusiji od strane Srbije, kazao je da ipak vidi da Srbija želi da pomogne.

„Ukrajinci i Srbi žele jedno – da žive u evropskom okruženju. Danas Ukrajina ne brani samo sebe već evropske vrednosti naroda koji žive u jednom evropskom domu. To je pravo slobode, veroispoveti, pravo na mišljenje. Zato bismo hteli da računamo na to da će Srbija povećati svoj doprinos u odbrani zajedničkog puta. Veoma bismo hteli da i Srbija uvede sankcije terorističkoj državi“, rekao je ambasador.

Naglasio je da bi hteo da to uradi sadašnja vlast, te da bi to dosta uprostilo njihovu borbu.

„Nadamo se boljem i tome da se Srbija pridruži sankcijama, te da neće biti neutralni posmatrač. Ako se držimo istih vrednosti i da se naša deca školuju na istim univerzitetima, onda očekujemo pomoć onih koji brane iste vrednosti kao i mi. Zato se nadamo da će Srbija biti naš saradnik“, kazao je Tolkač.

Naveo je i da je imao sastanke sa Aleksandrom Vučićem kao i sa Anom Brnabić.

„Imali smo sastanke sa Vučićem i Brnabić. Mogu da kažem da sam za vreme naše poslednje posete na koju me pozvao predsednik kod izbeglica u Vranju, video i osetio to da on želi mir i da se saoseća sa našim građanima u ovom vremenu. Srbija nam daje iskrenu pomoć, i zahvalni smo Vučiću i Brnabić“, rekao je ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari