Kosovo otišlo korak dalje na evropskom putu: Ambasadori EU odobrili tekst o liberalizaciji viza 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Ambasadori Evropske unije odobrili su kompromisni tekst o viznoj liberalizaciji za Kosovo, prenosi vest Kohe portal Kosovo onlajn.

Na Tviteru češkog predsedavanja EU saopšteno je da je time Kosovo otišlo korak dalje na evropskom putu.

Ekspert za evropske poslove Demuš Šaša rekao je da je danas zapečaćena vizna liberalizacija za građane Kosova.

On je dodao da je ostalo još formalno glasanje u Evropskom parlamentu i Savetu za unutrašnje poslove u prvim mesecima 2023. godine.

„Ambasadori EU su upravo zapečatili liberalizaciju viza za Kosovo. Ovo je poslednji korak za ovu godinu i korak kojim se zatvara tehnička procedura za liberalizaciju viznog režima. U prvim mesecima sledeće godine ostaje samo formalno glasanje na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta i Saveta za unutrašnje poslove“, naveo je Šaša.

Vizna liberalizacija omogućiće građanima Kosova putovanje i boravak do 90 dana u EU bez vize u bilo kom periodu od šest meseci.

Režim putovanja bez viza počeo bi da se primenjuje od datuma početka rada Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), a u svakom slučaju najkasnije do 1. januara 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari