Ambasadorka Nemačke u Beogradu: Svi osećamo posledice sankcija Rusiji ali nikoga nismo ostavili na cedilu 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Ambsadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad rekla je da proces pristupanja EU ima više elemenata a da je jedan zajednička bezbednosno-spoljna politika, te da ima očekivanja u okviru te politike i po pitanju Srbije.

„Dakle da se Srbija priključi sankcijama (Rusiji), to je nešto što je već dovoljno često rečeno“, rekla je Konard za Euronews Srbija.

Kazala je da treba podsećati zašto postoje te sankcije, te ukazala da „to nije nešto o čemu je EU tek tako odlučila“.

„Potrebno je bilo reagovati na kršenje međunarodnog prava od strane Rusije“, pojasnila je ona.

Dodala je da je Srbija poteze Rusije osudila kroz rezolucije, ali da se nada da će to učiniti i kada je reč o uvođenju sankcija.

Govoreći o strahovima u Srbiji koje bi posledice uvođenja sankcija mogle da imaju, ona je rekla da o tome čita i u ovdašnjoj štampi.

Napomenula je da može samo da kaže „da svi osećamo posledice tih sankcija“.

Kazala je da se to oseća u Nemačkoj, Evropi te da je to nešto o čemu se mnogo priča i traži izlaz kroz diversifikaciju snabdevanja energijom i u više oblasti.

„Tu nikoga ne ostavljamo na cedilu“, rekla je ona.

Rekla je i da, ako postoji strah zbog pitanja Kosova, da onda smatra da bi napredak procesa normalizacije između Srbije i Kosova bio najbolji način da se postepeno smanji ta zavisnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari