Američki ambasador: Kosovo u Otvorenom Balkanu samo kao ravnopravno 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenije izjavio je danas da Kosovo može da bude član „Otvorenog Balkana“ samo ako je ravnopravno sa svim drugim državama.

On je za prištinsku televiziju ATV rekao da je protiv učešća Kosova u ovoj inicijativi ako se ne smatra ravnopravnim.

„SAD su mu javno izrazile podršku. Imali smo dva uslova za našu podršku, najmanje dva, ali dva važna za Kosovo su prvo ako Kosovo učestvuje u tome moraće da učestvuje kao ravnopravan partner. Jedna od šest država Zapadnog Balkana. Bez zvezdice, bez fusnote, bez posebnog statusa. Moralo bi da bude jedno od šest mesta kao i sva ostala. A drugi uslov je bio da sama inicijativa bude u skladu sa procesom članstva u EU i da njen put bude ka članstvu u EU“, rekao je ambasador.

Podvukao je da SAD podržavaju „Otvoreni Balkan“ pod uslovom da su ovi uslovi ispunjeni.

„Ali, veoma smo svesni da je ovo suverena odluka. Vlada Kosova sama mora odlučiti u koje aranžmane želi da bude uključena. Vlada Kosova do sada nije bila zainteresovana da se pridruži inicijativi ‘Otvoreni Balkan'“, rekao je Hovenije.

Kazao je da podržavaju ovu inicijativu ako bude komplementarna i ako pomaže da se ostvare ciljevi slobodnog kretanja robe, ljudi, kapitala i smanjenja trgovinskih barijera.

„Ali ako postane prepreka za sve ove stvari, ili ako postane oruđe za spoljni uticaj, onda to ne bismo podržali“, rekao je Hovenier.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari