Da li će opozicija bojkotovati izbore ako ih Brnabić sutra raspiše: Opozicionari o utiscima sa sastanka sa predsednicom Skupštine 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Posle prvog „civilizovanog“ dijaloga opozicije sa predstavnicima vlasti o izbornim uslovima u Skupštini Srbije, kako ga mnogi upućeni posmatrači prilika nazivaju, uoči sutrašnjeg isteka roka da Ana Brnabić raspiše beogradske izbore bez lokalnih, ostaje pitanje o tome da li će opozicija bojkotovati te izbore, s obzirom na striktni zahtev o objedinjavanju.

Taj zahtev o objedinjavanju izbora kao trećem uslovu opozicije da uopšte izađe na izbore, izašao je kao ključan, nakon jučerašnjeg jasnog određivanja Ane Brnabić da mu neće izaći u susret.

Da režim Aleksandra Vučić neće da objedini redovne lokalne sa beogradskim izborima, koje planira za 2. jun, objašnjava se potrebom naprednjaka da izvedu iznova takozvani „izborni inženjering“ koji zapravo znači evidentnu krađu izbora preseljenjem građanki i građana u Beograd iz drugih mesta kako bi ih potplatili da glasaju za SNS.

Da li će opozicija bojkotovati izbore ako ih Brnabić sutra raspiše: Opozicionari o utiscima sa sastanka sa predsednicom Skupštine 2
Foto: Ne davimo Beograd

Prema rečima Radomira Lazovića, kopredsednika Zeleno-levog fronta i poslanika u Skupštini Srbije, bez obzira kada režim želi da održi izbore, u junu ili će pristati na pomeranje za jesen, na vlastima je da dokažu da su unapredili izborne uslove.

– Dakle, ja u sredu očekujem da se izjasne ne samo o datumu i spajanju izbora, već i o tome da li ODIHR preporuke mogu da usvoje na vreme, tako da promene imaju uticaj na to da se promeni katastrofalno stanje na izborima. Koalicija “Srbija protiv nasilja” i koalicija “NADA”, zajedno sa inicijativom “ProGlas” usaglasili su jedinstvene zahteve koje smo izneli na kolegijumu, pa ćemo sa njima razgovarati i o odgovoru ukoliko pregovori ne uspeju – zaključuje Lazović za Danas.

Da li će opozicija bojkotovati izbore ako ih Brnabić sutra raspiše: Opozicionari o utiscima sa sastanka sa predsednicom Skupštine 3
foto FoNet Milica Vučković

Govoreći o utiscima sa višečasovnog sastanka sa predsednicom Skupštine o izbornim uslovima, Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke i poslanik u parlamentu, kaže za Danas da je „sastanak bio pokušaj da se fingira dijalog, a da ne da dođe do bilo kakvih suštinskih promena“.

– Ali neće moći tako. Ili će biti elementarnih uslova za slobodne i poštene izbore ili ih neće biti. Nećemo dozvoliti da se zamazuju oči domaćoj javnosti i meďunarodnoj zajednici. Pasivni bojkot nije opcija. Ako ne bude elementarnih uslova za održavanje izbora trebalo bi primeniti oblike građanske neposlušnosti koji će sprečiti novu krađu izbora – ističe sagovornik Danasa.

Kako dodaje, ceo državni vrh na čelu sa Aleksandrom Vučićem bi morao da odgovara za rušenje ustavnog poretka zbog nečuvene izborne krađe.

– Mi iz DS ćemo se izboriti za preko potrebnu pravdu. Za sve, pa i za režim je bolje da pravda bude zadovoljena nakon slobodnih i poštenih izbora – zaključuje lider Demokratske stranke.

Da li će opozicija bojkotovati izbore ako ih Brnabić sutra raspiše: Opozicionari o utiscima sa sastanka sa predsednicom Skupštine 4
Foto: Print screen FB SSP

Zdravko Ponoš, lider stranke SRCE i poslanik u Skupštini Srbije, kaže za Danas da ne bi da predviđa da li će se opozicija odlučiti na bojkot izbora ukoliko ih Ana Brnabić sutra raspiše.

To bi bilo, ističe, gatanje.

– Njihova argumentacije da nije moguće spojiti lokalne i ponovljene beogradske izbore zbog pravnih ograničenja, ne stoji. Postoje pravni mehanizmi da se to uradi i za 2. jun i za kasnije. Imamo Skupštinu koja može da donese potrebne zakone. Takozvani moralni razlog u varijanti da se izborima 2. juna skraćuju mandati na lokalu za nekoliko nedelja je neverovatan. Pa skratili su mandate u preko 60 opština u decembru i to za osam meseci. I oni i mi znamo da je održavanje gradskih izbora u Beogradu, pa opštinskih u roku od par nedelja nerazumno i da služi za migraciju birača, odnosno za izborne manipulacije. Ne vidim smisao da opozicija statira u izbornoj manipulaciji, odnosno da učestvuje na takvim izborima – kaže Zdravko Ponoš.

S druge strane, kakvi bi to bili izbori na kojima ne ucestvuje u opozicija, ističe dalje.

– Izbori na kojima danas u Srbiji ne učestvuju Srbija protiv nasilja koalicijai NADA nisu izbori – zaključuje Ponoš za Danas.

Da li će opozicija bojkotovati izbore ako ih Brnabić sutra raspiše: Opozicionari o utiscima sa sastanka sa predsednicom Skupštine 5
foto: Vojin Radovanović/Danas

Nema puno toga “romantičnog” u višesatnim sastancima dve strane koje gaje obostrano nepoverenje i visok stepen nepoštovanja, ali je dobro što je do takvog sastanka došlo jer je to jedini način da se premosti duboka politička kriza, smatra Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana i poslanik u Skupštini Srbije.

– Opozicija je nastupala jedinstveno i odlučno, nismo odustajali što pokazuje da je naša želja da dođe do dogovora i da na osnovu toga imamo iole fer i slobodne izbore. Uvereni smo da bi na takvim izborima došlo do promene vlasti i mi imamo obavezu prema 400 hiljada birača u Beogradu da od te borbe ne odustanemo – napominje Grbović.

Deklarativan pristanak vlasti na dva od tri zahteva opozicije pokazuje da je i njima važno da nemaju izbore bez opcija koje su osvojile preko 40 odsto glasova u Beogradu jer takvi izbori nemaju nikakav legitimitet, dodaje.

– Međutim, mi ne možemo i nećemo odustati ni od trećeg zahteva za spajanje svih preostalih izbora jer je to bazični demokratski princip i način da se oteža izborna manipulacija vlasti. Ponudili smo tri mehanizma kako je moguće da se to sprovede, sva tri načina mogu već sledeće nedelje da se sprovedu u delo i sada je samo do vlasti i njihove političke volje da li ćemo narednih dana ići ka rešenju ili ka kulminaciji krize. Pokret slobodnih građana, a verujem i ostali članovi koalicije Srbija protiv nasilja, žele da ovaj proces uspe, da imamo slobodne izbore i da na njima pobedimo. Da li ovi razgovori mogu da dovedu do toga znaćemo sutra i u skladu sa tine ceno donositi dalje odluke – zaključuje Pavle Grbović.

Miloš Jovanović, lider Nove demokratske stranke, takođe je bliži bojkotu izbora, ukoliko sva tri uslova opozicije ispostavljeni Ani Brnabić i vladajućoj koaliciji ne budu ispunjeni, a među ključnima je spajanje lokalnih sa beogradskim izborima.

On je više puta ponovio, opozicija želi da izbegne da na ulici rešava društvenu krizu.

Kako je Danas već pisao, redovni lokalni izbori mogli bi da budu održani zajedno sa beogradskim samo uz pomoć specijalnog zakona koji bi ih objedinio, s obzirom na to da su rokovi za njihovo raspisivanje istekli. Posredno, iz odgovora opozicionara na pitanja Danasa, moglo bi se zaključiti da je to upravo i njihov cilj, da se objedinjeni izbori održe na jesen.

Njihovi argumenti između ostalog, svode se na kratko vreme za prrimenu preporuka ODIHR za iole fer i poštene izbore, dok se predstavnici režima pozivaju na navodna istraživanja javnog mnjenja prema kojima je opozicija dosta loše stoji za izbore u skorijoj budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari