Ana Brnabić o “crvenim linijama”: Koji su nacionalni interesi nove Vlade Srbije? 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Tokom izlaganja svog ekspozea na Drugoj posebnoj sednici Skupštine, mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić stavila je fokus na određene „crvene linije“ koje se prvenstveno moraju poštovati u periodu koji sledi.

Ana Brnabić kazala je da Vlada Srbije ima obavezu da, u stalnim konsultacijama i najbližoj mogućoj saradnji sa predsednikom Vučićem, u ovim izazovnim vremenima čuva i brani nezavisnost i samostalnost, vodi samostalnu politiku i stalno ima na umu naše nacionalne interese.

„Mi želimo da postanemo članica EU i na tome ćemo raditi, ali istovremeno, mi tražimo da svi pokažu poštovanje prema našem teritorijalnom integritetu kao međunarodno priznate države, na isti način kako se danas, potpuno ispravno, brani teritorijalni integritet drugih međunarodno priznatih država. Tražimo da se principi međunarodnog prava poštuju neselektivno, kao i Povelja UN, i da se dosledno poštuju i primenjuju SVE rezolucije Saveta bezbednosti UN“, objasnila je mandatarka.

Brnabić je rekla da Srbija ostaje zemlja koja po ovim pitanjima ima „principijelan i nepokolebljiv stav“.

„Po leđima Srbije je, prvi put posle Drugog svetskog rata, na evropskom kontinentu, izvršena agresija na jednu suverenu državu, osnivača UN. Na samom kraju 20. veka, 1999. godine, bombardovana je, bez odluke SB UN, zemlja koja nije kročila na teritoriju druge države. Počinjena je brutalna agresija, kojom je uveden princip prava jačeg na uštrb međunarodnog prava. Zatim je, u prvoj deceniji ovog veka, 2008. godine, jednostranim proglašenjem nezavisnosti od strane Prištine i priznanjem te nezavisnosti od strane nekih država, brutalno prekršena Rezolucija 1244 SB UN. Ove stvari su otvorile Pandorinu kutiju i stvorile presedane koji su doveli svet u stanje u kom on danas jeste“, kazala je mandatarka.

Dodala je da, svi koji danas Srbiji spočitavaju kako treba da se ponaša, šta da misli i u šta da veruje, treba prvo da se zapitaju sledeće stvari:

,,Da li smo mi, koji smo učestvovali u bombardovanju SRJ 1999. godine, imali pravo da napadnemo jednu međunarodno priznatu državu, bez konsultacija i odluke SB UN?’’

,,Da li mi, u slučaju Srbije, poštujemo osnovni princip međunarodnog javnog prava, a to je nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih dražava?’’

,,Da li smo mi, u slučaju Srbije, poštovali relevantnu Rezoluciju SB UN, ili smo je jednostavno ignorisali?’’

Kako je kazala, u odgovorima na ova pitanja će se možda naći i razumevanje za trenutnu poziciju Srbije, koja, kako kaže, samo traži da se principi međunarodnog prava ne tumače kako kome odgovara, i u zavisnosti od vremena, okolnosti i prilika, već apsolutno i neselektivno, piše Nova.rs.

Brnabić je istakla i da svi ministri u Vladi Republike Srbije moraju to da poštuju, i da na svakom koraku i u svakoj situaciji brane takav stav zemlje.

Kao „crvene linije“ i „svetinje“ istakla je:

• interes Republike Srbije,

• puna samostalnost Srbije u odlučivanju o svim pitanjima unutrašnje i spoljne politike, u skladu sa sopstvenim nacionalnim interesima i principima međunarodnog prava, i

• očuvanje vitalnih interesa i bezbednost našeg naroda na КiM.

https://www.danas.rs/vesti/politika/apsolutni-prioritet-nove-vlade-bice-energetika-kao-sto-je-zdravstvo-bilo-u-prosloj-ana-brnabic-u-ekspozeu/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari