Žarko Korać o Ani Brnabić na mestu predsednice parlamenta: To će biti veoma teška skupština, pokazala je iznenađujuće snažnu verbalnu agresiju 1Printskrin RTS

Ana Brnabić je poslednje dve godine pokazala iznenađujuće snažnu verbalnu agresiju u odnosu na političku opoziciju u Srbiji. Može se slobodno reći da je u tom pogledu bila među najradikalnijim visokim funkcionerima SNS – komentariše za Danas psiholog Žarko Korać, odluku Predsedništva Srpske napredne stranke, koju je večeras saopštio predsednik Srbije, da je dosadašnja premijerka Srbije – sada kandidatkinja za predsednicu Skupštine Srbije.

To je bilo neuobičajeno za predsednika vlade Srbije, dodaje, jer sem kada je to bio Vučić bio predsednik vlade, obično se dnevnopolitičkim pitanjima kod nas nisu primarno bavili predsednici vlade.

Građani su od njih ipak očekivali vođenje ekonomske i socijalne politike, napominje.

– Čak je i Vučić pohvalio Anu Brnabić kao “borca” koji žestoko odgovara na kritike opozicije. Recimo poslednja dva meseca ona je preuzela ulogu glavnog kritičara instutucija EU koje osporavaju legitimnost upravo održanih izbora u Srbiji. To ide tako daleko da najgrublje vređa i pojedince iz EU koji javno iznose te kritike izbora. To počinje da liči na lični obračun, koji smo imali poslednji put za vreme Slobodana Miloševića – smatra Đarko Korać.

Pored toga počela je da se najgrublje obračunava i sa medijima, dodaje.

– Zašto je Ana Brnabić preuzela tu ulogu nije sasvim jasno. Moje je mišljenje da je doslovno predugo u politici i da je potpuno izgubila distancu u odnosu na zbivanja. Ona nije od početka bila član SNS a kao da sada agresijom želi da se se prikaže najlojalnijom Vučiću. Brnabić nije takva bila kao premijerka Srbije u ranijim mandatima, čak je pokazivala izvesnu želju da smiruje političke strasti i zalaže se za kompromisna rešenja političkih kriza – kaže naš sagovornik.

Žarko Korać o Ani Brnabić na mestu predsednice parlamenta: To će biti veoma teška skupština, pokazala je iznenađujuće snažnu verbalnu agresiju 2
foto FoNet Milica Vučković

Na žalost, ističe dalje, teško je očekivati da će kao predsednica skupštine Srbije ponovo pokazati želju da deluje umirujuće.

Prema Koraćevim rečima, to će biti veoma teška skupština gde opozicija ima više poslanika nego ranije a istovremeno smatra da izbori nisu bili legitimni.

Koliko znam, kaže Korać, opozicija neće ući u skupštinske odbore niti dati potpredsednike skupštine.

– Sve ide ka tome da će to biti skupština na ivici ozbiljnih incidenata. Nisam siguran da je Ana Brnabić svesna da će i od njenog načina vodjenja skupštinskih sednica, zavisiti u velikoj meri sudbina te skupštine – zaključuje Žarko Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari