Ana Brnabić: Srbija ostaje pri stavu da sankcije Rusiji nisu najbolje rešenje 1foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija ostaje pri stavu da uvodjenje sankcija Rusiji nije najbolji odgovor i rešenje, ali je dodala da Srbija misli da je napad Rusije na Ukrajinu agresija i povreda međunarodnog prava.

„Mislimo da je napad Rusije na Ukrajinu agresija i da je povreda međunarodnog prava, ali ne mislimo da su sankcije najbolji odgoovor na to“, rekla je Brnabić novinarima.

Potvrdila je i da će pritisak na Srbiju u vezi sa tim pitanjem ostati, odnosno da će i nova Vlada Srbije razmatrati tu temu.

„Sugurna sam da ćemo imati još mnogo razgovora i na dnevnoj osnovi. To je neizostavna tema, tokom svakog sastanak koji imamo i sa državama članicama EU i sa samom EU, kao i sa Delegacijom EU u Srbji“, kazala je premijerka.

Navela je da je o tome razgovarala i u mnogim prilikama, tokom nedavnih putovanja po inostranstvu, pa i u Japanu.

„Ostajem pri našem stavu, sankcije Rusiji nisu u najboljem nacionalnom interesu Srbije, takođe, nisu nešto što naš narod podržava, jer je bio predmet sankcija i znamo koliko ljudi trpe“, rekla je Brnabić.

Ukazala je i da neke od zemalja koje traže od Srbije da uvede sankcije Rusiji ne poštuju teritorijalni integritet Srbije.

Brnabić je ponovila i da u slučaju Srbije mnoge od zemalja ne poštuju prinicipe međunarodnog prava i imaju neselektivan pristup po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

Precizirala je da su te zemlje prekršile Rezoluciju Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) 1244, navodeći i da bi svi koji krše ; teritorijalni integritet Srbije „treba da imaju malo više razumevanja za ono što smo kao zemlja prošli“.

„Nad nama je izvršena brutalna agaresija 1999. kada se 19 zemalja dogovorilo i bez odluke SB UN napalo međuanrodno priznatu državu koja nikoga nije napala. To je bila brutalna agresija koja je otvorila pandorinu kutiju, da taj presedan ponavlja svako ko želi“, kazala je ona.

Dodala je i da je Srbija jedna od retkih zemlja koja neselektivno poštuje principe međunarodnog prava i Povelju UN.

„Za nas je teritorijalni integritet svih međunarodnih priznatih država nepovrediv – ukoliko nekog napadnete bez odluke, to je brutalna agresija i vladavina jačeg“, naglasila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari