Analitičar Radulović: Sledi reakcija Moskve na glasanje Srbije u UN 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

“Glasanje Srbije za suspenziju Rusije u Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija može se posmatrati pre svega kao potvrda stava i ranije donete odluke da se jasno osudi ruska invazija na Ukrajinu. Ujedno je to i pokušaj da se ublaže pritisci po pitanju pozicije Srbije u aktuelnim odnosima između Zapada i Moskve, sa očigledno krajnjim ciljem izbegavanja sankcija sa kojima bi se potencijalno suočili”, kaže za Danas analitičar Vlade Radulović.

On napominje da iako iz Rusije dobijamo izjave da oni „razumeju poziciju Srbije “ da nije siguran koliko će Moskva zaista ostati bez odgovora i reakcije. Naročito ako dođe do daljih i konkretnijih poteza prema Ruskoj Federaciji, što bi sa sobom otvorilo i pitanje energetike pa i samog NIS-a.

“Uz to, činjenica je da postoje jake veze Rusije sa ultradesničarskim i ekstremističkim organizacijama u Srbiji, koje u slučaju potrebe mogu biti iskorišćene kao njihov mehanizam za izazivanje protesta, nemira i sukoba. Primeri iz regiona najbolje govore u prilog tome. Takođe, vidim i da jedan deo domaće, proruski naklonjene javnosti, sada ukazuje na to da bi kao posledica ove odluke mogao uslediti izostanak ruske podrške pre svega po pitanju Kosova i Metohije”, objašnjava sagovornik Danasa.

Međutim, prema njegovim rečima, Rusija nije jedina sa pravom veta u UN. Tu je i Kina, koja je iz ove perspektive posmatrano, u poslednjih 30 godina sveukupno češće bila uz SRJ, ili Srbiju od same Rusije.

“Rezolucija 757 Saveta bezbednosti UN samo je jedan od primera. Zbog toga mi ovakve reakcije predstavljaju svojevrsno pripremanje terena i alibija za potencijalne odgovore Moskve”, zaključuje Radulović.

Da podsetimo Srbija je glasala za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava. Generalna skupština UN izglasala je, na zahtev zapadnih zemalja, da Rusija bude isključena iz Saveta UN za ljudska prava zbog njene invazije na Ukrajinu.

Ukupno 93 države, među kojima su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, glasalo je za, protiv je bilo 24, uzdržanih 58. Ruski zvaničnici su u više navrata negirali da je bilo napada na civile u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari