Analitičari: Dijalog Kosova i Srbije trebalo bi da se završi pre izbora za EP 1EP/uživo/printskrin

Pred izbore za Evropski parlament koji će biti održani u junu, očekuje se intenzivna faza u dijalogu Kosova i Srbije, a analitičari na Kosovu se nadaju da političke promene u EU neće uticati na procese kroz koje Kosovo prolazi, prenosi RTK.

Međunarodni faktor i dalje insistira na tome da se dijalog Kosova i Srbije u pravcu normalizacije okonča pre izbora u Evropskoj uniji, koji će biti održani u junu ove godine.

Politički analitičar Artan Muhadžiri kaže da je dobro da se dijalog dve zemlje okonča što pre, kako političke promene u EU posle tamošnjih izbora ne bi uticale na proces dijaloga.

„Ako desničarski ekstremisti osvoje više glasova na predstojećim izborima u Evropskoj uniji, onda će povećati nepredvidivost i u odnosu na dijalog Kosova i Srbije. Dakle, što se pre okonča dijalog, ovi problemi će se izbeći, tako da političke promene neće moći da utiču na proces dijaloga“, rekao je Muhadžiri.

U međuvremenu, politički analitičar Arta Tahiri-Beka kaže da se još ne zna ko bi mogli biti pobednici na izborima za Evropski parlament. Međutim, prema njenim rečima, Kosovo treba da napravi političke kalkulacije, da shvati kakav će biti položaj Kosova i posle izbora u EU i SAD.

„To je, dakle, politička kalkulacija da Kosovo mora da razmisli i razume kakve su političke scene, koje se trenutno kreću u institucijama Evropske unije, da bi unapred shvatilo kakav bi položaj Kosova mogao da bude posle ovih izbora“, rekla je Tahiri-Beća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari