Anđelković: Dačić nije ruski posrednik u dijalogu, govori u ime vlasti Srbije 1Lavrov i Dačić Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Jedna od poruka predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića tokom zvanične posete Moskvi jeste da će Rusija i Kina, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, na kraju morati da se uključe u rešavanje kosovskog pitanja.

„Videli ste da postoji jedna opšta inflacija različitih ideja kada je reč o Kosovu i Metohiji, non-pejpera i svega ostaloga. Jedna konstanta će sigurno ostati, a to je da će se i dalje vršiti pritisak na Srbiju da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova kroz tu formulaciju tzv. međusobnog priznanja, što je za nas apsolutno neprihvatljivo“, rekao je Dačić za Sputnjik.

Sagovornik Danasa, Dragomir Anđelković, u odgovoru na pitanje o tome kakav mu je utisak u vezi sa ulogom Dačića kada je o ovoj temi reč, odnosno da li ga prepoznaje kao ruskog posrednika u dijaloškom procesu između Beograda i Prištine, koji se odvija pod pokroviteljstvom EU, kaže da predsednik Skupštine Srbije govori u ime srpskih vlasti.

Za njega nema sumnje da Dačić prenosi i izražava raspoloženje i stavove predsednika Srbije i Vlade.

– Ovde se ne radi o ličnom stavu Ivice Dačića, već je to stav vlasti u Srbiji. U okolnostima u kojima Srbija ne može da postigne neki kompromis, uz pomoć Zapada, jasno je zašto se onda traži da se pitanje Kosova vrati u UN. Ipak je UN krajnja instanca, u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom, koje se bave Kosovom. Svakako, ono što je bila namera, da se prenese težište pitanja na EU, da se Unmik na neki način relativizuje, dolaskom misije Euleks, imalo je smisla uz nadu da će Zapad promeniti stav i ponuditi nekakav kompromis. Ali vlasti u Srbiji očigledno uviđaju da nema mogućnosti za kompromis, pa je onda vraćanje Rusije i Kine u igru čin koji štiti poziciju Srbije – zaključuje politički analitičar, Dragomir Anđelković.

Predsednik Skupštine sastao se danas u Moskvi sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, a u razgovoru je bilo reči o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji u regionu i globalnoj političkoj sceni.

Kako je danas saopšteno iz Skupštine Srbije, sagovornici su izrazili spremnost da nastave da doprinose daljem razvoju strateških odnosa dve zemlje na bilateralnom i na multilateralnom planu.

Lavrov je rekao da će Rusija nastaviti da pruža podršku Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i da će prihvatiti rešenje za Kosovo i Metohiju koje za Beograd bude prihvatljivo.

Dačić je ukazao da je parlamentarna diplomatija snažan mehanizam za saradnju i unapređenje odnosa.

On je rekao da je nakon tek okončanih, uspešnih razgovora sa predsednikom Državne Dume Vjačeslavom Volodinom i predsednicom Saveta federacije Valentinom Matvijenko spreman da uloži sve napore u jačanje saradnje, naročito u okviru rada komisije za saradnju dva parlamenta.

Dačić je naveo da se naredno zasedanje te komisije planira do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari