Anđelković o rezoluciji EP: Daju Vučiću povod da se predstavi kao borac za nacionalni interes 1foto FoNet Milica Vučković

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je danas da Evropski parlament (EP) ne bi trebalo da povezuje izbornu krađu sa geopolitičkom pozicijom Srbije.

Anđelković je, komentarišući radni dokument rezolucije evroposlanika o izbornim nepravilnostima u Srbiji, rekao agenciji Beta da zloupotreba demokratije nema veze sa geopolitičkom pozicijom Srbije.

„Ako u rezoluciji o izbornim nepravilnostima, koja će biti usvojena u četvrtak, bude kritike i na račun geopolitičke pozicije Srbije onda će Vučić moći da kaže da se sve radi protiv njega, zbog odnosa prema Rusiji, Kini ili Kosovu i Metohiji. To u ovakvom dokumentu ne bi trebalo potencirati jer je prioritet demokratija koja je u Srbiji potpuno pregažena. Evroparlamentarci bi najveću korist za demokratiju u Srbiji napravili ako bi razdvojili izbornu krađu od geopolitike“, istakao je on.

Naglasio je da bi iz radnog dokumenta rezolucije, evroparlamentarci trebalo da izbace sve što bi Vučiću dalo prostor za manipulaciju pred domaćom javnošću.

„U Srbiji imamo kriminalizovan režim koji niko normalan ne želi u dvorištu Evropske unije i zato EP ne bi smela da Vučiću da povoda da se predstavlja kao borac za nacionalne interese“, smatra Anđelković.

Naveo je da EP ne donosi obavezujuće rezolucije već savetodavne, koje mogu da utiču na odluke evropskih političara.

„Dobro je što će EP doneti rezoluciju sa jasnim stavom da se u Srbiji desila izborna prevara i da Vučićev režim ne može da očekuje punu saradnju sa evropskim zemljama a da se istovremeno ponaša kao da je autoritarna vlast u Africi ili Aziji“, kazao je analitičar.

Prema njegovim rečima, važno je da stavovi iz rezolucije EP ne ostanu mrtvo slovo na papiru već da ključne zemlje Evropske unije, kao što je Nemačka, preduzmu konkretne mere protiv pripadnika režima u Beogradu.

„To mogu da budu personalne sankcije prema Vučiću i njegovom okruženju. Sankcije protiv države bi bile štetne jer nanose štetu narodu, ali prema pojedincima iz vlasti bi bile delotvorne“, ocenio je Anđelković.

U radnom dokumentu Evropskog parlamenta, u koji su mediji imali uvid, poziva se na nezavisnu međunarodnu istragu internacionalnih pravnih stručnjaka i institucija o neregularnostima na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda.

Ističe se i da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama u vezi sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari