Anđelković: Vučić je spreman bukvalno sve da dâ, što mora da dâ, da bi se spasao 1foto FoNet Milica Vučković

Jovo Bakić, profesor sociologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu ugostio je Dragomira Anđelkovića, političkog analitičara u novoj epizodi Radar Foruma. Anđelković je objasnio zašto je promenio svoje političke stavove prema Aleksandru Vučiću, objasnivši da ga je u jednom momentu video kao nacionalistu, a onda shvatio da njemu nije bitan nacionalizam, već da je „običan prevarant“, prenosi N1.

Jovo Bakić, poznat po hrabrim i neretko nekonvencionalnim stavovima i analitičkoj oštrini, postavio je intrigantna pitanja i izneo sopstvene hipoteze, dok je Dragomir Anđelković, sa bogatim iskustvom u političkoj analizi, razložio manipulacije kojima se služi Aleksandar Vučić i njegova vladajuća kamarila, piše portal Radar.

Na početku ove epizode Radar foruma, Bakić je pitao Anđelkovića zbog čega se okrenuo protiv Vučića, budući da mu je u prošlosti njegova politika bila bliža.

Anđelković je naglasio da je ranije izrazitu nacionalnu Vučićevu crtu smatrao pozitivnom, dok nije uvideo da se radi o čistim manipulacijama, odnosno da je u međuvremenu shvatio da nacionalnu ideju koristi samo kao sredstvo ostanka na vlasti.

„On je bio taj koji je na mene uticao da budem u većoj meri nacionalan. U pozitivnom svetu. Nacionalizam doživljavam kao snažnu politički motivisanu ljubav prema sovm narodu. Znači, ja jesam bio nacionalan, ali ni približno kao on. U međuvremenu se desilo da ja vidim da je on običan prevarant, da njemu nijedna ideja nije bitna“, rekao je.

Nacionalna ideja je Vučiću poslužila da dođe na vlast jer Srbi glasaju za one koji su nacionalni, ali ne deluju opasno, rekao je.

„Prosečan srpski birač je takozvani uplašeni nacionalista, znači hoće nešto nacionalno, al’ se plaši rizika. I Vučić je taman to bio kad se otcepio od radikala i krenuo svojim putem. Znači, Vučić koji dolazi na vlast sa pričom ‘prethodni režim je napravio veliki ustupke oko Kosova, mi ćemo proces zaustaviti i postavićemo ga na racionalne osnove’. Čuvena je njegova rečenica ‘Albanci neće vladati Severnom Mitrovicom, a mi nećemo vladati Prištinom, to je nerealno, ja ću voditi politiku između toga’. I šta se desilo – oni danas vladaju ne Severnom Mitrovicom, nego Leposavićem“, rekao je on.

Faktički, od kad je došao na vlast prvo je ukinuo sve institucije srpske na Kosovu, pa im prepustio kontrolu nad Kosovom, pa pozvao Srbe da izađu iz prištinskih institucija, a sada i lokalnu vlast Albanci imaju na način koji je neshvatljiv, ocenio je Anđelković.

On je rekao da je Vučić prihvatio Francusko-nemački plan.

„Čeda Jovanović da je došao na vlast kad je imao stavove kad je imao, sigurno to ne bi uradio. On bi više uradio u srpskom interesu, nego što je Vučić uradio. U tome leži moja promena mišljenja, jer je reč o mešetaru kome ništa nije bitno“, rekao je.

I Bakić je istakao problem manipulacije nacionalnim osećanjima, kritikujući vlast zbog korišćenja nacionalnih simbola bez ideje o stvarnoj solidarnosti među građanima.

„On ne veruje nikome i bori se isključivo za sebe dok istovremeno mlati trobojkom našom, koja je i za mene jako važna. Ali ako je trobojka važna, onda ona podrazumeva i solidarnost građana jednih prema drugima. Solidarnost i poverenje, a ako toga nema, onda je zapravo mahanje trobojkom, čega nikad nije bilo više nego u poslednje dve-tri godine, zapravo jedna manipulacija nacionalnim osećanjem. Gde je važno da ti pokažeš javno da si veliki Srbin, a u stvari ćeš u svom privatnom životu raditi isključivo za sebe, eventualno za svoju porodicu, i ništa te drugo neće zanimati. I onda se zapravo dolazi do svojevrsnog nacionalnog licemerja da trobojka znači jedno zavaravanje i sebe i drugih umesto da znači solidarnost“, rekao je Bakić.

Sagovornici su se saglasili i da Vučić podjednako pravi ustupke i Zapadu i Istoku ne bi li zadržao vlast.

„Vučić je spreman bukvalno sve da dâ, što mora da dâ, da bi se spasao“, rekao je Anđelković, sa čime se Bakić sagalasio, naglašavajući da Srbija balansira između različitih interesa velikih sila, postajući „sluga različitih bogataša“ podjednako onih iz Kine, Rusije ili Amerike.

Govoreći o potencijalnom silasku sa vlasti, Bakić nije isključio ni ideju da Vučić zemlju odvede u sukob, dok Anđelković smatra da bi to za njega bio prevelik rizik i da će kada dođe vreme da ode, pomoć potražiti od velikih sila, a “ostaviti ove nesretnike da se koprcaju”.

Anđelković je istakao i kako je vlast sklona uklanjanju kompetentnih ljudi kako bi osigurala da sistem ostane pod kontrolom nekompetentnih kadrova, što omogućava lakše izvlačenje resursa iz zemlje.

„Nekad je doveo ljude koji su bili kompetentni, pa ih je sklonio jer je shvatio da su kompetentni. Njemu treba nekompetencija da bi se to brzo sve prodalo.“

On se kritički osvrnuo na predstojeći Ekspo, nazivajući ga „čistom prevarom“ koja će doneti korist samo kompanijama bliskim vlastima, dok će narod ostati u dugovima.

Cilj Radar Foruma je razmena mišljenja dva ravnopravna sagovornika koja odstupa od ustaljene forme postavljanja pitanja i davanja odgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari