Anketnog odbora o izgradnji Mosta na Adi verovatno neće biti 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Treba prikriti činjenicu da je država nesposobna jer za osam godina nije pokrenut nikakav postupak protiv Dragana Đilasa ako je on sve ono što govore za njega.

To je medijski deo strategije držanja opozicije pod kontrolom, a ujedno i spremanje materijala za blaćenje opozicije pred beogradske izbore, kažu sagovornici Danasa komentarišući najave da među naprednjacima postoji ideja da Skupština Srbije raspravlja o aferi korupcije u izgradnji Mosta na Adi o kojoj proteklih dana pišu mediji naklonjeni vlasti a u koju je, kako tvrde, umešan bivši gradonačelnik Dragan Đilas, sada predsednik opozicione Stranke slobode i pravde.

Portal Objektiv objavio je vest da bi „afera veka“ o kojoj danima pišu mogla da dobije svoj rasplet na dnevnom redu Skupštine, uz izjavu predsednika parlamenta Ivicu Dačića, koji im je rekao da bi je rado stavio na dnevni red, ako do njega dođe takva inicijativa.

Sve to prenela je i televizija Pink u svom večernjem dnevniku.

Pitali smo Dačića zašto misli da afera zaslužuje da bude tačka dnevnog reda, zar time ne treba da se bave policija i tužilaštvo i šta bio ishod debate o tome u parlamentu, budući da zakon svakako nije.

Dačić za Danas kaže da zasad nema takvih predloga i da se time Skupštine neće baviti.

– Time treba da se bave policija i tužilaštvo, ali ako neko to predloži, onda o tome mora Skupština da se izjasni. Za sada nema takvih predloga. Nije najavljena nikakva inicijativa, prema tome, to neće biti na dnevnom redu – naveo je Dačić.

I nezvanična saznanja Danasa iz krugova naprednjaka ukazuju na to da se ta tema neće naći na dnevnom redu Skupštine, bar ne kao posebna tačka.

Kako nam je rečeno, kako sada stvari stoje, sve će se zadržati na ustaljenoj praksi da poslanici naprednjaka govore o tome kada dobiju reč za neku drugu temu dnevnog reda, a da će konačnu odluku doneti predsednik stranke Aleksandar Vučić koji kontroliše parlament.

Naši izvori kažu da sondaže pokazuju da sve manji broj ljudi veruje u afere o kojima mediji pišum, a koje se ne procesuiraju.

Politički analitičar Boban Stojanović komentarišući inicijativu i načine na koji bi se izvela, kaže da je ovo deo propagande u novom trouglu tabloidi-Pink-Narodna skupština.

– Jako zanimljiva inicijativa, verovatno treba da služi za to da SNS pokuša da pokaže kako im politički protivnik ima iza sebe nekakve koruptivne afere, a da prikriju činjenicu da za osam godina nije pokrenut nikakav postupak i da ako je Đilas sve ono što govore za njega, onda je činjenica da je država potpuno nesposobna. Međutim, to je samo deo propagande u novom trouglu tabloidi-Pink-Narodna skupština koja satanizuje kako političke protivnike, tako i sve druge pojedince koji se usude da kritikuju vlast. Jednog dana prave hajku na Đilasovog brata, drugog na glumce, trećeg na članove nezavisnih institucija i tako u krug. A hajka na Đilasa, Jeremića, Obradovića je konstanta – ukazuje on.

Kako dodaje, Skupština bi formalno mogla kroz anketni odbor da se pozabavi i tom temom, ali bilo bi primerenije da se pozabave nekim novijim temama poput Savamale, Krušika, Jovanjice, Namenske MB, svega što se dešava tokom korone.

– A i Narodna skupština bi za početak mogla da kontroliše vlast, što joj je i funkcija, a ne da bude ovo što je sada – na papiru institucija, a u stvarnosti samo zgrada koja se tako zove i koja je postala mesto mulja, blata i najgoreg nevaspitanja i bahatosti – kaže Stojanović.

Politikolog Mladen Mrdalja za naš list navodi da je ideja o aferi kao temi u Skupštini medijski deo strategije držanja opozicije pod kontrolom, a ujedno i spremanje materijala za blaćenje opozicije pred beogradske izbore.

– Vučiću nije u interesu da sudi Đilasu za navodni kriminal, jer bi Đilas ili bio oslobođen i tako osnažen ili osuđen i tako bi se opoziciji sklonila etiketa korupcije, a možda bi izronio i jedan ozbiljan lider. Ovako se „suđenje“ odvija medijski, čim se javnost anestezira svi-su-isti parolom, a ujedno se održavaju konflikti unutar opozicije. Vučić se zato najviše plaši Đilasovog povlačenja iz politike u kojoj bi ostao Đilasov novac kao podrška kandidatu koga je teže oblatiti – zaključuje Mrdalj.

„Onda gledaj, lafčino, vidiš ga“

Govoreći o optužbama za gradnju Mosta na Adi, Dragan Đilas je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da se cena mosta, da li je skup ili jeftin, određuje se po kvadratu gradnje. „Most je koštao 160 miliona evra, kada podelite s kvadraturom, metar kvadratni košta 3.700 evra i jeftiniji je od francuskog. Smanjuje gužve u saobraćaju, štedi pare i vreme građanima. I zato je most plaćen, a ne zbog kampanje. Građen je zbog građana i ljudi. Onda gledaj, lafčino, vidiš ga“, zaključio je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari