Antiratni aktivista Peter Nikitin ne zna ni zašto mu je BIA zabranila ulaz u Srbiju, kao ni zašto ga je sada pustila 1Foto: Peter Nikitin/ Facebook

Peter Nikitin, antiratni aktivista poreklom iz Rusije sa stalnim prebivalištem u Beogradu, pušten je da uđe u Srbiju.

On je za N1 izjavio da je „sloboda najvažnija“ i zahvalio se ljudima koji su se založili da bude pušten u zemlju. Ocenio je da je razlog zadržavanja „pritisak ruskog režima kome smata“.

„Mogli smo samo da smetamo ruskom režimu. Ovo je ilustracija koliki uticaj ima ruski režim ovde. Jedino objašnjenje je da je urađeno po narudžbini Putina“, istakao je sagovornik Nikitin.

„Nemam pojma kako sam postao persona non grata. Bio sam dobrodošao u Srbiju pre toga, i tri godine sam imao stalno nastanjenje. A onda sam 40 sati bio pesrsona non grata, i bio sam zadržan na malom prostoru na aerodromu“, kazao je Nikitin.

Prema njegovim rečima, to je za njega bila prava avantura, a za policajce koji su bili pored njega je rekao da su bili – divni.

„Zahvalio bih se i graničnoj policiji koja se ponašala krajnje profesionalno i prijateljski“, kazao je on.

Kaže i da nije dobio obrazloženje zašto mu je dopušteno da uđe u Srbiju, pa je sada i zadržavanje i puštanje za njega zagonetka.

On je ubeđen da BIA stoji iza njegovog zadržavanja na aerodromu.

„Ja sam pitao policajce zašto sam zadržan, i prilazio sam im na sat vremena da ih pitam koliko ću da budem zadržan, nisu mi odgovorili. Pitao sam i da li su zvali BIA i klimnuli su mi glavom. To je za mene dovoljno“, kaže Nikitin.

On je naglasio da se udruženje čiji je član ne meša u srpsku politiku, ali da on kao pojedinac podržava proteste protiv nasilja. Dodaje da ima dva sina i da oni idu u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Podsetimo, Nikitinu nisu bili predočeni razlozi zabrane ulaska u Srbiju, osim da je tu odluku donela Bezbednosno-informativna agencija.

U jučerašnjem razgovoru za TV N1, Nikitin je rekao da se organizacija koju vodi – Rusko demokratsko društvo – nikada nije mešala u unutrašnja politička pitanja Srbije, i da bi jedini razlog da mu BIA zabrani ulazak u Srbiji moglo da bude to što je u Beogradu organizovao proteste protiv ruske agresije na Ukrajinu.

Ocenio je da se u ovom slučaju radi o „isključivo ruskim interesima“ i da BIA „očigledno prati naredbe Rusije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari