Antonijević: Neka nova pitanja stavljena na pregovarački sto 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Izvršnog odbora Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je za RTS da ne odgovaraju istini informacije da je nešto dogovoreno što izlazi iz okvira onoga o čemu se priča u Skupštini.

On je istakao da su neke stvari urađene i ocenio da je dobro što su, a osim dva evropska poslanika koji su bili na prethodnom dijalogu, sada tu i Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, koji će se baviti Srbijom.

„Imali smo pred sobom i tabelu o tome šta je spovedeno i šta treba da se uradi, a neka nova pitanja su stavljena na sto od strane pregovarača, što je dobro“, rekao je Antonijević. Kako je naglasio, neka od pitanja jesu i prihvaćena, tako da to i liči na pregovore. Prema saznanjima pojedinih medija, evropski parlamentarci su uvažili neke od sugestija stranaka koje ne učestvuju u dijalogu i kada je reč o pomeranju datuma izbora. Antonijević ne vidi ništa sporno, s obzirom na to da morate imati potpunu sliku da se evropski parlamentarci vide i sa onima koji ne žele zbog bojkota Skupštine da dođu na sastanak.

„Dobro je da se čuju i jedna i druga strana. Sve ono o čemu se govori u izmenama u sastavu REM, tri plus jedan, kako je sada dogovoreno, od devet članova četiri će biti zamenjena, kako je na stolu i kako je prihvaćeno sa druge strane i neka druga pitanja kako se otvaraju. Mislim da to nije loše“, rekao je Antonijević.

Govoreći o datumu izbora, Antonijević kaže da je govorio o mogućnosti po zakonu i po Ustavu izbori budu održani do 3. maja. „Sve ono što je dogovoreno na sastanku stavljeno je i u zaključke i u saopštenja koja su izdali evropski parlamentarci, datum se ne pominje, tako da je to jasan odgovor“, objašnjava Antonijević. On veruje da će se o tome govoriti na narednom okruglom stolu u decembru i napominje da je lista zadataka prilično velika.

„Malo je neslaganje o viđenju šta je sve sprovedeno u potpunosti, šta delimično, šta uopšte nije ni započeto“, ukazao je on i preneo stanovište Evropskog parlamenta da je još mnogo toga potrebno uraditi da bi se prva lista sprovela. Uz nova pitanja koja se stavljaju na sto, potrebno je da se otkoči ceo proces da bi došlo do promene izbornih uslova i stavljanja znaka jednakosti između onih koji žele da učestvuju na izborima, zaključio je Antonijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari