Antonijević: Vlast stidljivo o učešću na „svemuškom“ skupu u Budimpešti 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ (arhiva)

Skup u Budimpešti naše vlasti stidljivo pokazuju domaćoj javnosti, a još stidljivije o tome govore unutar Evropske unije, van zemalja koje su učestvovale i uveličale ovaj svemuški skup o porodici, kaže za Danas pravnik Milan Antonijević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je jutros govor na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti, na kojem su, osim premijera Mađarske, Viktora Orbana učestvovali i nekadašnji potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, premijer Slovenije Janez Janša, premijer Poljske Mateuš Moravjecki, kao i premijer Češke Andrej Babiš.

Vučić je govoreći o tome kako je Srbija puno uložila u odnos sa Mađarskom, istakao hrabrost premijera Viktor Orban da uspostavi dobre odnose sa Srbijom.

Predsednik Srbije je, osvrćući se na problematičnu prošlost u odnosima dve države, naglasio uspeh (Orbana i Vučića) u pravljenju te „emotivne promene“.

Potom je rekao, da u narednih godinu dana, neće biti bitno protiv koga Mađarska igra, jer će od sada Srbija navijati za nju, što, dodao je, ranije nije bio slučaj.

– Neverovatno je kako emocije mogu da se promene, ali da, to se desilo, i zahvalan sam Orbanu što je to omogućio – rekao je Vučić.

Loše poruke, kaže Milan Antonijević, naročito, precizira naš sagovornik, u trenutku kada se unutar EU odlučuje da li će se bilo šta otvarati dalje na putu Srbije ka EU.

Antonijević: Vlast stidljivo o učešću na „svemuškom“ skupu u Budimpešti 2
Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

– No dobro, navikli smo da naši predstavnici nikada ne propuste priliku da propuste priliku. Posle ćemo im mi, iz civilnog društva biti krivi što sve traljavo i sporo ide na ispunjavanju uslova koje je zadala EU, ako ne računamo brze i vrlo unosne poslove koje pojedini prisutni lideri sklapaju sa našim vlastima, ne mnogo javno, kao što znate – kaže naš sagovornik.

Antonijević ističe da, „real – spoljna politika ima svoje kratkoročne prednosti“.

– Ali, nemojte se posle buniti kada vam zalupe vrata ostali iz EU koji na skup nisu bili pozvani, a i da jesu, zasigurno ne bi došli – zaključuje Milan Antonijević.

Tokom govora u Budimpešti, Vučić je, uz naznaku da će Srbija pojačati finansijske podsticaje za novčanu pomoć porodicama i deci, jer je, kako je istakao, demografski problem jedan na najtežih, uporedio je broj „lajkova“ na društvenim mrežama fotografija kučića i dece. Potom je naglasio ubedljivu „pobedu“ kučića naspram „lajkova“ koje dobijaju deca.

– Danas je nepristojno ako pričate o vašoj deci, ako pričate o porodičnim vrednostima. Možete da povredite nekog, ali, vi ste jako pristojni ako kažete da ćete da vodite ljubimca da se šiša. Možete da mi se smejete, ali tako je. Ja jako žalim tu činjenicu – objasnio je Vučić.

Prema njegovoj oceni, „svi se suočavamo sa tipom liberalnog političkog marksizma, koji nas podučava da slušamo nove teorije koje će izmeniti naše živote, na način na koji ćemo izgubiti naše živote“.

– Pre 10 godina, vladavina prava bilo je jedino pitanje kojim smo se bavili. Nastala je logika, koja je korišćena protiv onih koji su bili neposlušni, a onda smo dobili najbitnije pitanje koje se ticalo globalnih promena. Normalno je da velike zemlje diskutuju o tome, ali koliko je to zanimljivo za Mađarsku i Srbiju? Da li je to najbitnije pitanje? Da li je to bitnije od budućnosti naših zemalja, naše dece, potomstva – zapitao je on.

Antonijević: Vlast stidljivo o učešću na „svemuškom“ skupu u Budimpešti 3
Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije doputovao je sinoć u Budimpeštu, a domaćin, premijer Mađarske Viktor Orban priredio je večeru na kojoj su prisustvovali i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, premijer Češke Andrej Babiš i slovenački premijer Janez Janša.

Kako je juče najavljeno iz Predsedništva Srbije, predsednik Vučić će tokom današnjeg dana imati odvojene susrete sa Orbanom, Janšom i Babišom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari