Apel Gojkovićeve za stav afričkih zemalja o Kosovu 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja boravi u poseti Panafričkom parlamentu na poziv predsednika Rodžera Nkodo Danga.

U govoru poslanicima Panafričkog parlamenta na otvaranju redovnog plenarnog zasedanja rekla je da je Srbija opredeljena da radi na unapređenju prijateljskih odnosa i saradnje sa Afričkom unijom i zemljama članicama.

Gojković se zahvalila većini zemalja članica Afričke unije koje su prepoznale problem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova kao neprihvatljiv i izuzetno opasan presedan koji preti nesagledivim posledicama po svetsku stabilnost.

Ona ih je pozvala da istraju u takvom stavu i time doprinesu očuvanju mira i stabilnosti u regionu JIE, kao i naporima koje Vlada Srbije ulaže u rešavanju tog pitanja kroz neposredan dijalog.

Gojković je apelovala na podršku kako bi se sprečili pokušaji samoproklamovane države Kosovo da postane članica organizacija poput UNESKO, jer je reč o potencijalnom članstvu koje bi, pored ostalog, otvorilo put za destrukciju i nestanak neprocenjive kulturne baštine ne samo srpskog
naroda, već i čitavog sveta.

Gojković je istakla da su suvrednosti i principi, na kojim je bila zasnovana saradnja aktuelni i danas, kao i da Srbija, koja je u procesu pristupanja EU, a koja je ima i status posmatrača u Afričkojuniji, podržava viziju i ciljeve te organizacije koji se temelje na Povelji UN.

Gojković je istakla da će sadašnjim pozitivnim rezultatima u razvoju naše privrede, posebno jačati mogućnosti i kapaciteti Srbije da sadržajno i konkretno razvija ekonomsku saradnju sa afričkim partnerima i dodala da su smernice za unapređenje ekonomske saradnje definisane Memorandumom o razumevanju o ekonomskoj saradnji koji je potpisan između Vlade Srbije i Komisije Afričke unije.

Gojković je imala susrete sa predsednikom Panafričkog parlamenta, kao i sa predsednicima Parlamentarne skupštine mediterana, Arapskog parlamenta, Parlamenta Južnoafrička Republika, Madagaskara, kao i susrete na marginama plenarnog zasedanja sa zvaničnicima drugih država članica, sa kojima je razgovarala o jačanju i unapređenju odnosa, intenziviranju parlamentarne saradnje, kao i o mogućnostima razvoja ekonomskih odnosa, saopštio je kabinet predsednice
Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari