Arifi: Saopštenje EU i stav SAD potvrđuju da je kosovski dijalog do sada bio debakl 1Avni Arifi Foto: Youtube

Bivši glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Avni Arifi ocenio je danas da saopštenje EU i stav američkog Državnog sekretarijata potvrđuju da je kosovski dijalog do sada bio debakl.

Saopštenje EU, ali i stav američkog Državnog sekretarijata potvrđuju da je dosadašnji način dijaloga na Kosovu totalni debakl. Diplomatije više nema. Vlada Kosova je u jednom od potpisanih sporazuma učinila da Asocijacija (opština sa srpskom većinom) postane prvi korak u primeni Briselskog sporazuma“, kazao je Arifi za prištinski portal Gazetablic.

Američki Stejt department je, nakon ocene premijera Kosova Aljbina Kurtia da je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak jednostran u dijaogu i da podržava Srbiju, napore Miroslava Lajčaka u dijalogu ocenio kao neumorne.

Istovremeno je Evropska unija jutros putem saopštenja zatražila da strane odmah počnu sa primenom Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, uspostavljanju Asocijacije bez preduslova i održavanju izbora na severu, kao i da mere uvedene Kosovu i dalje ostaju na snazi.

Arifi je ocenio da je jučerašnja retorika premijera bila „retorika gubitnika za stolom i štetna za Kosovo“.

„Što se tiče sankcija ili mera, Vlada je napravila ozbiljnu grešku kada se na sastanku u Bratislavi obavezala na izbore koji bi trebalo da budu posle leta i nije uspela da to ostvari. Nema naznaka da će mere biti ukinute, ali ima dosta naznaka da će se pojačati ako Vlada nastavi sa postojećim pristupom“, izjavio je Arifi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari