Arifi s predstavnicima OEBS-a o popisu stanovništva i planu od sedam tačaka 1foto Medija centar

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi saopštio je da je danas sa visokim predstavnicima OEBS-a razgovarao o popisu stanovništva i pravima albanske nacionalne manjine u Srbiji.

On je, na Fejsbuku naveo da je u Bujanovcu razgovarao sa visokim komesarom OEBS-a za nacionalne manjine Kairatom Abdrahmanovim o poštovanju prava nacionalnih manjina u Srbiji, odnosno konretno albanske zajednice.

„Ponovio sam neophodnost što bržeg priznavanja diploma (stečenih na Kosovu) i ekonomskog razvoja koji bi doneo prosperitet i mir“, naveo je Arifi, preneo je portal Bujanovačke.

Naveo je da je tema sastanka sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji Janom Bratuom bio popis stanovništva.

„Obavestio sam ga o toku popisa i iskoristio priliku da mu se zahvalim na doprinosu u pripremama za ovaj proces“, naveo je on i dodao da se razgovaralo i o „Planu u sedam tačaka“ o integraciji Albanaca.

Nakon sastanaka u Opštini, zvaničnici OEBS-a se nisu obratili medijima, a posetili su Nacionalni savet Albanaca, preneo je portal Bujanovačke.

Lokalni politički predstavnici Albanaca su 2013. uputili Vladi Srbije „Plan u sedam tačaka“ koji se odnosi na integraciju Albanaca u institucije sistema i ekonomski razvoj Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Odnosi se, kako je tada saopšteno i na niz pitanja u pravosuđu, obrazovanju, kulturi i zdravstvu, a u vezi Albanaca iz te tri opštine.

Vlada Srbije je potom taj plan usvojila kao, kako je tada objašnjeno, informaciju Koordinacinog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari