"Za kosovske institucije postoje samo povratnici Albanci, mi Srbi smo im mali Rusi": Arsenijević povodom posete kosovskih ministara Severnoj Mitrovici 1foto: Printscreen/Facebook

Kosovskim institucijama veći fokus bi trebalo da bude na paljenju srpskih povratničkih kuća, nego pisanju grafita na bilo čijoj kući, navodi za Danas predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević povodom posete kosovskih ministara Svećlje i Krasnićija povratničkoj albanskoj kući u Severnoj Mitrovici na kojoj su ispisani, kako su rekli, ekstremistički natpisi.

„Ta se kuća nalazi na obodu Severne Mitrovice i mišljenja sam da svi povratnici na Kosovu moraju da se vrati svojim kućama. Ali vidimo da za institucije postoje samo povratnici Albanci, jer nikog od njih nisam video da su obišli povratničku kuću Srba na jugu, koje su paljenje, pljačkane, na kojima su ispisivani grafiti i gde je našim ljudima prećeno smrću. Nigde ih nije bilo, čak se u jednom trenutku gospodin Hovenijer zauzeo, snimkom iz spaljene srpske povratničke kuće u Istoku“, navodi Arsenijević.

"Za kosovske institucije postoje samo povratnici Albanci, mi Srbi smo im mali Rusi": Arsenijević povodom posete kosovskih ministara Severnoj Mitrovici 2
foto: Printscreen/YouTube/MEDIJA CENTAR – ČAGLAVICA

Napominje da ne relativizuje ono što se desilo u Mitrovici, ali da misli da bi institucijama veći fokus trebalio da bude na paljenju srpskih povratničkih kuća nego na pisanju grafita bilo kome.

Poruku Svećlje i Krasnićija da Rusiji i Srbiji nema mesta na Kosovu razume kao želju da se Srbi na KiM i dalje žele povezati sa Rusima u aktuelnom ratu sa Rusije i Ukrajine.

„Razumem to kao poruku da i dalje žele nas da uopšteno povežu sa Rusima u aktuelnom ratu Rusije i Ukrajine. Stavljam im do znanja da mi nismo mali Rusi i da na nas moraju da gledaju kao na svoje građane“, poručuju.

Predsednik Srpske demokratije ističe i da je istraga još nije gotovo, a da ministri unapred nekoga optužuju.

„Možda postoji mogućnost da neko od namernih, poslatih elelematna, čak iz kosovskih struktura uradi ovako nešto“, ukazuje Arsenijević.

On kaže da prvo  treba uhapsiti i sprovesti istragu i tek onda donositi zaključke.

„U Mitrovici, u miltietničkom naselju Bošnjačka mahala, imamo često grafite, UČK simbole i natpisa “niste dobrodošli”, čak je letos bilo i paljenja automobila u vlasništvu Srba i ispisivanje „UČK“ na automobila. U Severnoj Mitrovici, gde je većinski srpsko stanovništvo, kod zgrade Beograđanke gde žive Srbi imate spomenik palom UČK borcu koji nikada nije oskrnavljen, a mnogi srpski spomenici na Kosovu jesu“, ukazuje on.

Smatra da ovakva dešavanja, kao i skidanje simbola srpskog naroda na severu, koje je, napominje zaštićeno zakonima i Ustavom Kosova odgovaraju Kurtiju i Svećlji „koji vape za incidentima kako bi pojačali svoju rejting i populizam“.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svećlja i ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići poručili su iz Severne Mitrovice da ih “pretnje Srbije ne plaše” i da će nastaviti da grade kuće za Albance u četiri severne opštine, prenosi prištinska Koha.

Oni su obišli povratničku albansku kuću u izgradnji na kojoj su ispisana četiri S, „Russia“ , a iscrtana je i satara.

Sa njima je, kako se vidi na snimku objavljenom na Fejsbuk stranici Krasnićija, i gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari