Kosovski ministri Svećlja i Krasnići obišli albansku kuću u Severnoj Mitrovici ispisanu "ekstremističkim porukama" 1foto: Printscreen/Facebook/Elbert Krasnici

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja i ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići poručili su iz Severne Mitrovice da ih “pretnje Srbije ne plaše” i da će nastaviti da grade kuće za Albance u četiri severne opštine, prenosi prištinska Koha.

Svečlja i Krasnići posetili su kuću Albanca u izgradnji u Severnoj Mitrovici, koja je ispisana „ekstremističkim sloganima“.

Ministar unutrašnjih poslova je obećao da će akteri ovog čina biti privedeni pravdi.

„Kuće koje se obnavljaju kod albanskih vlasnika ispisane su ekstremističkim parolama kojima nije mesto na Kosovu. Svaki međuetnički govor mržnje, svaki jezik koji podstiče nasilje je za osudu. Akteri će biti otkriveni i privedeni pravdi. Kao što smo ranije rekli, Srbiji i Rusiji nema mesta na Kosovu“, rekao je Svečlja.

Ministar administracije lokalne samouprave rekao je da će Vlada Kosova građanima garantovati osnovno pravo da se vrate svojim kućama, dok je dodao da „ekstremističke parole” pokazuju da Srbiju ne zanima normalnost.

„Pravo na povratak svojim kućama je pravo svakog građanina, to je elementarno pravo. Vlada će garantovati ovo pravo. Prošle godine smo počeli da gradimo 40 kuća u četiri severne opštine. Ovi grafiti pokazuju da Srbiju ne zanima normalnost i da je ne interesuje evropska orijentacija. Ovo pokazuje kuda je Srbija orijentisana. Ovo nas ne plaši i nećemo zaustaviti izgradnju kuća za sve građane“, rekao je Krasnići.

On je rekao da će vrlo brzo otvoriti novi tender u iznosu od 3 miliona evra za izgradnju novih kuća za Albance u četiri severne opštine, Severnoj Mitrovici, Zubin Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

Sa njima je, kako se vidi na snimku objavljenom na Fejsbuk stranici Krasnićija, i gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić.

Na zgradi su ispisani natpisi „Rusija“ (sa dva S), četiri slova S, a iscrtana je i sekira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari