Arsenijević (Srpski opstanak): I Albanci u Mitrovici shvatili da izborni proces nije demokratski 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Predstavnik inicijative Srpski opastanak Aleksandar Arsenijević je kazao da je na današnje izbore u severnoj Mitrovici izašla tek četvrtina broja Albanaca upisanih u birački spisak, te ocenio da su i „oni shvatili da izborni proces nije demokratski“.

On je kazao za televiziju N1, da ukoliko novi gradonačelnik Erden Atić bude radio protivno interesima većine, po zakonu, kako je naveo, imaju mogućnost da sa 20 posto prikupljenih potpisa organizuju referendum na kome mogu da ga obore.

Kazao je i da inicijativa nije učestovavala na današnjim izborima, jer je, kako je dodao, uvek uz svoje građane i poštuju njihovu volju.

Rekao je i da je najbitnije da je izborni dan protekao mirno, te ukazao da se Srbi pribojavaju da se punktovi za glasanje ne pretvore u improvizovane punktove specijalne policije.

Na pitanje odakle ta bojazan, kazao je da su i ranije imali navode iz vlade Kosova da su punktovi na Bistričkom mostu i na Jarinju i na Brnjaku – privremeni, ali da su oni ostali do danas.

Bivši predstavnik Građanske inicijative SDP Marko Jakšić je ocenio da su se nakon proglašenja pobede Samoopredeljenja u Mitrovici stvorile „idealne“ okolnosti za ujedinjenje severnog i južnog dela grada, što je, kako je kazao, plan stranke Samoopredeljenje premijera Aljbina Kurtija

„Očigledno je namera Kurtija da broj Srba na severu umanji, ako ne da nas sve otera pritiskom koji vrši kroz institucije i vaninsititucionalno“, rekao je Jakšić za N1.

Ta televizija je prenela da je Samoopredeljenje proglasilo pobedu u severnoj Mitrovici, a da je njen kandidat Erden Atić saopštio da će biti gradonačelnik.

„Ukoliko je legalno da dva posto stanovništva vlada nad 98 odsto, bojim se da smo u predvorju još većih kriza“, kazao je on.

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) je saopštila da je na današnjim izborima za gradonačelnike opština na severu Kosova i odbornike u opštinama Leposavić i Zvečan glasalo samo 3.47 odsto odnosno 1.567 građana sa pravom glasa.

Prema zvaničnim podacima CIK-a u Severnoj Mitrovici glasalo je 837 građana ili 4,62 odsto građana sa pravom glasa, u Leposaviću je glasao 141 birač ili 1,06 odsto, u Zubinom Potoku 385 birača ili 5,78 odsto i u Zvečanu 204 građana ili 2,92 odsto onih sa pravom glasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari