Arsenijević za Danas: "Srpski opstanak" neće učestovati na izborima na Severu Kosova, upitno kako će se oni uopšte sprovesti 1foto-Aleksandar-Roknić Danas

Građanska inicijativa „Srpski opstanak“ neće izaći na naredne lokalne izbore na Severu Kosova koje je za 18. decembar raspisala predsednica Kosvoa Vjosa Osmani, kaže za Danas lider ove inicijative Aleksandar Arsenijević, koji građane ne poziva na bojkot, već da sami odluče hoće li na izbore izaći.

– Naša opcija neće izaći jer atmosfera koja će se razvijati bez policije, ni nakon ranijih izbora nismo došli do demokratije i pluralizma mišljenja. Pitanje je gde će biti održani izbori, jer neće biti dozvoljeno održavanje u prostorijama u kojima se to do sada činilo, obrazlaže Arsenijević.

Dodaje da je i većina građana protiv tih izbora, te poručuje da bi trebalo da budu glas građana, a ne da idu kontra njih.

– Nemoguće je sad trenutno na Severu održati ni fudbalsku utakmicu, a kamoli izbore. Ne znam ni koja bi policija to sprovela kad policije nema. Kada bi se kandidovao neko od Albanaca i kada bi se kandidovao neko od Srba u trenutnoj situaciji Srbi ne bi izašli na izbore, a Albanci bi mogli svaku opciju da pobede sa svojih 1.200 pa sve do 5000 glasača. I takvi bi nelegitimni predstavnici zbog demografske strukture naših opština, kaže.

Građane ne poziva na bojkot, već da sami odluče hoće li da izađu na izbore, jer su, kaže, građani ti koji pozivaju stranke na bojkot.

Dodatno postoji mogućnost eskalacije sukoba, koje se može desiti nakon 21. novembra kada Priština kreće da izdaje novčane kazne onima koji nisu preregistrovali vozila sa tablica sa oznakom KM koje izdaje MUP Srbije, na one koje izdaje Kosovo sa oznakama RKS – Republika Kosovo.

Upravo je ova odluka kosovskih zvaničnika, odnosno njeno fazno primenjivanje, bila povod za istupanje Srba sa severnog dela Kosova iz kosovskih institucija, kao i predstavnika Srpske liste iz Vlade i Skupštine Kosova.

Nakon što su gradonačelnici i odbornici opština sa severa podneli ostavke kosovska predsednica Vjosa Osmani raspisala je nove izbore za 18. decembar. Konsultacijama sa Osmani su prisustvovali i predsednici Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović i Demokratske partije za napredak Nenad Rašić, koji su takođe rekli da na izborima neće učestvovati.

Arsenijevića inicijativa je učestvovala na prošlim lokalnim izborima u Severnoj Mitrovici. Arsenijević je bio kandidat za gradonačelnika, a Dušan Milunović, je u sazivu pre tih izbora bio odbornik stranke Olivera Ivanovića, ali nisu dobili dovoljno glasova da uđu u Skupštinu.

Oni su tada glasali sa „stikerima“ na ustima, nakon dogovora Beograda i Prištine da se na srpskim tablica prelepljuju nacionalni simboli Srbije pri prelasku adminstrativnih prelaza. Oni su tada poručili da su već dugo Srbima Kosovcima stikeri na ustima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari