Atlagić: Sankcije Zapada neće promeniti politiku Rusije 1Foto: Medija centar

Sankcije koje je uveo zapadni svet Rusiji neće dovesti do promene politike u vezi sa Ukrajinom. Ulog sa ruske strane je suviše veliki – otklanjanje opasnosti po opstanak države i onoga što se u Rusiji podvodi pod pojmove “ruske civilizacije” I “ruskog pogleda na svet” – ističe za Danas Siniša Atlagić, profesor Fakulteta političkih nauka i rukovodilac Centra za ruske studije.

Povodom aktuelnog sukoba Rusije i Ukrajine, Atlagić kaže da iako se od pregovora delegacija Ukrajine i Rusije nije mogao očekivati veliki rezultat na samom početku, ohrabruje dogovor dveju strana da će se razgovori nastaviti.

– Ohrabruje i angažovanost predsednika Francuske koji je pokazivao više razumevanja za zahteve Ruske Federacije pre početka sukoba i sa kojim, čini se, ruska strana ima bolju komunikaciju od ostalih predstavnika Zapada – ukazuje Atlagić.

Jedan od puteva kojim Ukrajina traži rešenje za ovu situaciju jeste i zahtev koji je uputila Evropskoj Uniji za prijem u članstvo po hitnom postupku koji je na razmatranju u EU i naišao na odobrenje grupe država članica.

Ipak, Atlagić smatra da nije realno da ovaj zahtev bude ispunjen uskoro, a čak i da bude tako, on ne veruje da to može u potpunosti da reši situaciju u kojoj se Ukrajina nalazi.

– Ukrajina bi možda mogla da dobije načelnu podršku, ali nisam siguran da bi podneti zahtev za članstvom u EU mogao da bude brzo realizovan. Ni naročito ubrzana procedura za njen prijem ne rešava novonastala pitanja u vezi sa njenim državnim statusom – šta će doneti pregovori, gde su njene buduće granice, o kakvom političkom sistemu će biti reč – naglasio je on.

Sankcije kojima Zapad odgovara na poteze Rusije postaju sve oštrije ali Atlagić ukazuje da one ne mogu izvršiti dovoljan pritisak koji bi naveo Vladimira Putina da odustane od politike koju vodi.

– Gotovo sam siguran da sankcije neće dovesti do promene. Ovo je očigledno iz izjava vodećih ruskih zvaničnika u poslednjih nekoliko dana. Dobri poznavaoci prilika neće propustiti da vam skrenu pažnju i na ranije započeti državni projekat koji bi trebalo da se finalizuje ukazom predsednika RF o usvajanju osnova državne politike za očuvanje I jačanje tradicionalnih ruskih duhovnih I moralnih vrednosti – podsetio je Atlagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari