Autoritarna vlast i pasivno društvo idu jedno s drugim

Sagovornici Danasa o nalazima Ipsosa da predsednika Srbije podržava 2,1 milion glasača, dok za njega nije milion i po građana

Ostavite komentar


  1. Ako bi mene neko pitao za koju političku partiju bih glasao , odmah bih odgovorio: Nijednu ! Jerbo me niko ne može ubediti da su u jednoj partiji sve pošteni , čestiti , odgovorni , a u drugoj ne ! Zastupaju mnogi , kao , program svoje partije , ali samo na „papiru“ . Zbog svojih interesa . Zato glasam samo za ljude po imenu i prezimenu . Za partije ,.. ne !

    1. Tačno tako, to je ono kada kvantitet odlučuje a ne kvalitet. Jedino što bih podržo ovu opoziciju za izmenu Izbornog sistema.

  2. Na ova pitanja naših nauičnika ukazao je još u XVII veku filosof Fransis Bejkon. A mnogo vekova pre njega i folosof Sokrat za demokratske izbore rekao, a Platon zapisao:
    “…Lopovi i prevaranti će hteti važne daržavne funkcije.
    A demokratija će im to dati.
    A kada lopovi i prevaranti konačno demokratski preuzmu vlast,
    jer kriminalci i zločinci teže za moć, nastat će gora tiranija nego u
    vreme bilo koje monarhije ili oligarhije.”
    Naša intelektualna elita bi da okrivi narod! A radnici koji robuju u stranim fabrikama, no moraju da trpe i ćute i oni koji rade u državnim preduzećima, jer je država okupirana od domaćih kriminalaca i zločinaca, no i egonarcistički patološkog vladra, ne “igraju” na terenima politike. Znači, na terenu politike koja vlada ne igraju radnici u industriji i seljani na svojim imanjima.
    Tu igru treba da igra intelektualna elita. No, nije joj dozvoljeno niti da se pojavi na mestima odakle vladaju lopovi i prevaranti. Pa sad bi da okrive narod koji su gledaoci u toj utakmici. Utakmici u kojoj Sudije se i ne pojavljuju na terenima, iako su dobro placeni baš zato što ne učestvuju u nepoštenoj utakmici. No i dva preostala državna stuba -Vojska i Pocija – je na strani prevranata i secikesa.
    A borbu rečima naše intelektualne elite ovako je opisao folosof Fransis Bejkon: “A to su profesorske sisputacije (borbu rečima), koja vrsta je veoma protivna istraživanju istine, glumeči tako mudre Grke iz Antičkog doba.”
    Na svim sesijama na koje sam bio prisutan na Filozofskom fakultetu, pod moto “Nije filozofski ćutati”, viđao sam i socilošikinju Stojanović, kao izlagračicu, moderatorku ili diskutantkinju. Sve dok profesori nisu shvatili da više nemaju zaniteresovanih da ih slušaju. Zašta su krivili studente, koji su napunili teatar u samo tri prve sesije. No, kada su videli i čuli da nema ništa što će uticati na promenu stanja u državi, prestali su da dolaze. Moj pokušaj da im ukažem na grešea pofesore je srdio.
    Na mišljenje F. Bejkona “Do sada se nije našao niko s takvom smelošću i strogošću duha, da bi se bio odlučio i sebi postavio zadatak, da posve uništi obične teorije i pojmove, pa da očišćeni i izjednačeni razum iznova upravi”, odgovorio sam mojom knjigom koju mentalno stvaram decenijama, a pisao sam je od 2008. do 2016, da bih je objavio 2019 naslovljemom “Jevanđelje po istini”. Zašta sam se preselio da živim u Beogradu, gde je zlo zavladalo krajem osamdesetih i još uvek vlada.
    Svestan da “Sve istine prolaze kroz tri faze: Prvo se ismijavaju, Zatim im se nasilno suprotstavlja I treće, prihvaćaju se kao očite/samo dokazljive! Arthur Schopenhauer (1788-1860)

  3. Dubravka ako si istoricarka ostavi politicare nek vade oci idi u Istambul i pokusaj da dobijes popisnu listu stanovnistva Srbije iz 15 i 19 veka. Uzmi podatke i pokazi svetu i narodu koliko je Arnauta bilo na tim popoisima Kosova i Metohije koje je uredno odradilo Otomansko carstvo. Radi ono zasta te drzava skolovala ,a ovi politicari koliko ko ima glasa naredne generacije ce izucavati. Svi pokusavaju da udju u politiku mora da je dobro placena i nista se netadi.

    1. I dobro, recimo da se na tim popisima iz 15 i 19 veka pokaže da Arnauta nije bilo na Kosovu i Metohiji. Šta da radimo s tim podacima i kome da ih pokazujemo?
      Ko će nama na osnovu toga reći „da, da, Kosovo (i Metohija) je 100% vaše, Arnauti napolje!“
      To pozivanje na nekakvo „istorijsko pravo“ ne znači ništa i ima dobrih razloga zašto je tako. Između ostalog i zato što se ne bi znalo koliko bi bi trebalo ići daleko u prošlost.
      Šta kad bi, recimo, današnja Italija pokazala stare popise iz vremena nekadašnje republike Venecije, koja je bila vlasnik cele jadranske obale, ukljuujući i današnju Albaniju? Da li bi neko prihvatio da to na pravdi Boga pripada današnjoj Italiji, Dalmacija i Albanija u stvari ne postoje, a današnji Dalamatinci Arnauti iz Albanije neka idu kud hoće? Bojim se da tako nešto ne bi prošlo.
      A ima još smešnijih primera. Nedavno sam čitao da je u Srednjem veku jedan potomak Stefana Nemanje dobio od ugarskog kralja prilično velike posede u unutrašnjost današnje Mađarske. Da li bi to neko danas pri zdravoj pameti privatio kao „srpsku zemlju“? Teško.
      Ili, španski kralj je, mislim XV veku, posedovao i vladao dobrim delom Flandrije, što je oblast podeljena između današnje Holandije i Belgije. Mislim da bi se i Belgijanci i Holanđani prilično smejali kad bi im neko danas rekao da su oni u stvari Španci!

    2. Zaista nije na tebi da joj određuješ oblast istorije kojom će da se bavi, niti da joj objašnjavaš na koji će način da učestvuje u javnom životu.

    3. Taman posla, nije profesorka za to plaćena. Naša kvazinaučna elite ne kopa po bibliotekama i arhivima već po političkim smetlištima gledajući da nešto ušićare. Oni koji rade dobiju etiketu velikosrpskih hegemonista, nacionalista i klerofašista.

    4. Za tvoju info.,turski popisi nisu naosnovi etnosa nego religije.”arnauti” do kasnih 1700 bili su hriscanske vere!

      1. Jel to dok su ziveli u planinama Prokletije kao plemenske zajednice i jedino su se sretala plemena kad su ratovali izmedju sebe. Turci su ih naselili na KiM pocetko 20 veka u kuce proteranih i pobeglih Srba,da se Srbi nebi vratili u svoje domove. Italijani su u drugom ratu proterali jos Srba sa KiM i naselili Arnaute sa Sicilije . Nakraj je Tito zabranio povratak Srbima na KiM i dozvolio naseljavanje Albanaca koji su bezali od diktature Envera Hodze.Izmedju dva rata bande Arnauta su dolazile u Toplicki kraj i krali stoku ,kao sad sto kradu drva oko Kursumlije. Divljastvo im je ostalo u krvi jos od Prokletija i plemenske zajednice

    5. Dubravka prvo treba da ide u Bec da vidi koliko Srba je bilo u Vojvodini pre 1918!

  4. Pratim psihologiju srpskih glasača/ca od 1990.
    Ukratko ,postoji tih stabilnih 2 miliona retardiranih glasača, koje putem jednogodišnje propagande može bukvalno svako da zavede i zaludi. Postoji tih milion neodlučnih, gde je većina opet retardirana i sklona da ih lako zavede propaganda, ali iz nekih ličnih razloga ne vole režim ili nisu zainteresovani. Postoji nekih pola miliona inteligentnijih. I postoji pola miliona pokvarenih koji glasaju iz interesa.

    1. Ovo mi je najprecizniji prikaz glasačke političke scene u Srbiji. Slično je i ovdje u Hrvatskoj, samo je kroz crkvu i medije propaganda suptilnija.

  5. Ne znate? Blago li je vama, izgleda da ne zivite u stvarnom svetu od 5. oktobra. Ta treca Srbija koja je neopredeljena nema gde da se cuje pre svega, a komentari joj se cenzurisu. Takodje veci deo Vojvodine pripada toj trecoj Srbiji od kad je DOS uveo u Ustav da u Beograd ide 93% zaradjenog u Vojvodini i pustili DS i LSV da tamo radi sta hoce. Eto vam jedan od razloga, verujem da Vojvodjani nece nikad vise glasati za BG opoziciju, razmislite o tome. Dakle, nema potrebe praviti se nevestim i okrivljavati gradjane zato sto je sva elita perfidna i korumpirana.

  6. Koliko ima onih koji zive van Srbije a jos uvek su na glasackom spisku? Taj procenat treba ukljuciti u svaku anketu pod „ne glasam“.

  7. Pogledajte se vi iz nazovi opozicije svi u ogledalo pa će vam valjda biti jasno zašto Vućić vlada.

  8. Професорка говори о западу, демократији, људским правима, перспективама … исто као што говоре чиновници са тог запада а сви знамо да је то празна прича и да постоји само једно а то је интерес. Вучић је паметно „упаковао“ две ствари због којих запад а пре свега Немачка нема разлога да га се одрекне: очекивања у вези КиМ, али најважнији је економски интерес, а то су компаније са запада које су добиле у Србији и више него што имају у својим земљама и доносе тим земљама економску корист и утицај у Србији. Ако је тако а јесте, зашто би запад чинио ишта у вези слободе медија, а то је један од најважнијих услова да резултати истраживања буду другачија. А ми се и даље бавимо „доказивањем“ да ли је утицај запада, Русије или Коине бољи за Србију. Празна прича, док тонемо све дубље.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.