B. Selaković o izveštaju ODIHR: Veći prisisak na Evropsku komisiju da pokrene istragu o izborima 1Bojana Selaković. Foto: Insajder

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) Bojana Selaković ocenila je večeras da je Konačan izveštaj Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o decembarskim izborima u Srbiji daleko kritičniji od takvih izveštaja prethodnih godina i da će zbog toga biti jači pritisak na Evropsku komisiju da pokrene međunarodnu istragu tih izbora.

Selaković je za Televiziju Insajder kazala da je Evropska komisija i pod velikim pritiskom Evropskog parlamenta da !operacionalizuje neku vrstu reakcije koja će ići ka Vladi Srbije“.

Za to, kako je ocenila, imamo veoma malo vremena jer u Srbiji predstoje redovni lokalni izbori nego i jer ističu poslednji meseci tekućeg mandata Evropske komisije.

Selaković je ocenila i da će od pritiska ostalih političkih aktera koji planiraju da učestvuju na lokalnim izborima u Srbiji polovinom godine, zavisiti da li će pre tih izbora vlast morati da ispuni neke od preporuke ODIHR-a.

„ODIHR je i do sada davao preporuke Srbiji koja nije praktično ispunjavala ili ih je ispunjavala u nekoj manjoj meri, pritom ne uzimajući u obzir i ono što smo videli da je sada problem: recimo birački spisak. Ali očigledno nije postojao dovoljno jak pritisak unutar same Srbije da se pozabave tom vrstom preporuke“, ocenila je Selaković.

Govoreći o različitim tumačenjima izvešaja ODIHR-a koja su izneli vlast, opozicija, civilni sektor i drugi, Selaković je navela da se to ne dešava prvi put s nekim međunarodnim dokumentom na engleskom jeziku i podserila da je slično bilo i s godišnjim izveštajem Evropske komisije o napretku procesa evrointegracije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari