"Bacanje u vodu svih žrtava Srba sa Kosova i Metohije": Sagovornici Danasa o susretu Milana Radoičića i Danila Vučića sa Srbima koji idu peške na SNS miting 1Foto: Instagram/Igor Simić

Srbi iz Kosovskog Pomoravlja koji su peške krenuli na miting SNS „Srbija nade“, zakazan za 26. maj u Beogradu, u nedelju su se kod Ćuprije fotografisali sa potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem i sinom predsednika Srbije Danilom Vučićem. Ovaj čin sporan je za naše sagovornike.

Aleksandar Ivanović, advokat i potpredsednik Socijaldemokratske stranke (SDS), kaže da ga je ova vest uznemirila jer se Radoičić dovodi u vezu sa ubistvom njegovog strica, predsednika GI „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića.

„Video sam tu vest i naravno da je za mene problematična i da mi unosi određenu dozu nemira jer je to čovek koji se dovodi u vezu sa ubistvom mog strica pred kosovskim institucijama.  Čovek protiv kog su kosovske institucije, koje su jedine trenutno koje vode postupak kojim pokušavaju da saznaju ko stoji iza ubistva mog strica Olivera Ivanovića. On je bekstvom kroz prozor svog stana uspeo da umakne tim institucijama. Našao je utočište na teritoriji Srbije“, podseća Ivanović.

"Bacanje u vodu svih žrtava Srba sa Kosova i Metohije": Sagovornici Danasa o susretu Milana Radoičića i Danila Vučića sa Srbima koji idu peške na SNS miting 2
Aleksandar Ivanović; Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

On dodaje da nema informacije da se u Srbiji protiv potpredsednika SL vodi bilo kakva istraga, te da jedino što postoji je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Nemamo informaciju da se u Srbiji protiv njega vodila bilo kakva istraga, jedino što imamo je izjava predsednika Srbije koji je rekao da je prošao poligraf, da nije cvećka, ali da mu veruje da nije kriv za to što mu se stavlja na teret. Ni tada ni sada nije jasno na osnovu kojih ustavnih ovlašćenja predsednik Srbije određuje ko jeste, a ko nije kriv, to treba da zabrine sve građane jer šalje poruku da ne vladaju institucije, nego pojedinci, da zakon nije isti na sve. Da su neki ako su bliži određenim pojedincima i grupama u povlašćenijoj poziciji od drugih. Pokušajte da zamislite neki sličan scenario u bilo kojoj uređenijoj zemlji“, poručuje Ivanović.

Savetnica ministra za zajednice i povratak u vladi Aljbina Kurtija i predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM Rada Trajković podseća da se Radoičić nalazi na crnoj listi SAD, te smatra da se ovime predsednik Vučić šalje poruku vlastima ove države.

„Očigledno da Vučić Radoičića prihvata i promoviše kao prestavnika pristojnih Srba sa Kosova i Metohije i kako je njegova pristojnost definisana u onome što je izdala američka vlada, da on pripada transnacionalnom kartelu, da je osumnjičen za učestovvanje u organizaciji ubistva Olivera Ivanovića. To suštinski znači da gospodin predsednik promociju takvog čoveka šalje odgovor Americi i njihovoj vlasti da je Srbija sigurna kuća upravo za takve ljude“, smatra naša sagovornica.

"Bacanje u vodu svih žrtava Srba sa Kosova i Metohije": Sagovornici Danasa o susretu Milana Radoičića i Danila Vučića sa Srbima koji idu peške na SNS miting 3
Rada Trajković; foto FoNet-Aleksandar-Barda

Trajković dodaje da se time, takođe, kompromituje „jedna pravedna želja Srba sa KiM da nađu odgovor za svoj ostanak i opstanak na prostorima gde su uvek živeli“.

„Ako vas mafija integriše u sistem i u jednom danu dezintegriše iz tog sistema, onda nažalost sve one žrtve koje su Srbi pretrpeli u smislu onoga što je naše stradanje i kršenje naših prava mi bacamo u vodu i predstavljamo se kao oni koji slede put čoveka koji je na američkoj crnoj listi“, mišljenja je Trajković.

Nenad Radosavljević, osnivač i urednik RTV Mir iz Leposavića, tvrdi da oni koji pešače sa KiM na SNS miting dobijaju određenu svotu novca.

"Bacanje u vodu svih žrtava Srba sa Kosova i Metohije": Sagovornici Danasa o susretu Milana Radoičića i Danila Vučića sa Srbima koji idu peške na SNS miting 4
foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

„Svako na svoj način iskazuje lojalnost sistemu koji omogućava lagodan život i priliku da se bahaćenjem prosto stave ispred naroda i sa njime onda upravljaju. Ovi što pešače, oni su pešaci koji idu na miting nade, nade da će i dalje živeti u blagostanju koje im je ovaj sistem obezbedio, a to uzgred znači i 1.000 evra onima koji pešače i produžetak ugovor na određeno vreme, jer oni svi rade na ugovore od 3 do 6 meseci“, tvrdi on.

Radoičić, smatra Radosavljević, koristi priliku da prikaže sebe kao nekog ko podržava Aleksandra Vučića, dok zapravo samo podržava sistem koji mu, navodi, omogućava da lagodno živi – „da ništa ne radi, a da uživa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari