Backović: Ministarstvo ne nameće mišljenje 1Foto: N1

Pomoćnik ministra pravde i šef pregovaračke grupe za Poglavlje 23 Čedomir Backović odbacio je danas primedbe pojedinih strukovnih udruženja o načinu na koji je sprovedena debata o promeni Ustava Srbije i o nedostatku teksta o kojem bi se raspravljalo.

Kako je naveo, Ministarstvo bi u tom slučaju bilo optuženo za nametanje mišljenja.

Backović je rekao da je zadovoljan okruglim stolovima koji su do sada održani u okviru javne debate o promenama Ustava, čiji je cilj bio da se iz bogastva različitosti dođe do rešenja koja će biti u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Backović je rekao da se nada da će Ministrstvo pravde do kraja godine iskristalisati rešenja u oblasti pravosuđa, saopštilo je Ministarstvo.

Očekujem da po završetku serije okruglih stolova, a na osnovu onoga što smo čuli od strane stručne javnosti, u skladu sa evropskim standardima i standardima Venecijanske komisije napravimo početnu radnu verziju teksta promena Ustava, naglasio je Backović.

Kasnimo, nećemo uspeti da do kraja 2017. godine promenimo Ustav, ali kvalitet je svakako važniji od roka, istakla je danas šef Tima za pregovore Srbije o članstvu u Evropskoj uniji (EU) Tanja Miščević na okruglom stolu o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, koji je održan u Novom Sadu.

Miščević je istakla da su dosadašnji okrugli stolovi organizovani sa namerom da se razgovara o elementima koji čine osnovu nezavisnosti pravosuđa, a da će taj proces rezultirati tekstom predloga ustavnih amandmana, koji će biti posebna tema za debatu.

Državni sekretar u Ministrstvu pravde Mirko Čikiriz ukazao je da je tema okruglog stola u Novom Sadu, gde se razgovaralo o izvorima prava i sudskoj praksi, veoma bitna, pre svega kako bi se poboljšala pravna sigurnost građana.

Direktor Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije Žarko Stepanović podsetio je da su organizacije civilnog društva, kao i stručne organizacije i udruženja i ostali, zainteresovani za temu promene Ustava.

Pored iznošenja stavova na pet okruglih stolova svi su imali priliku da u pismenoj formi dostave predloge za promenu Ustava, a do kraja konsultativnog procesa biće održan još jedan okrugli sto u Beogradu, kazao je Stepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari